Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în această perioadă s-au întâmplat mai multe lucruri, informează CURENTUL.
„La alegerile parlamentare cetățenii au făcut ordine în clasa politică și au alungat de la putere mai mulți politicieni corupți care au abuzat de putere. După – a urmat votul în Parlament pentru noul Guvern, care s-a apucat de treabă și a început să curețe statul de elementele corupte. Este un proces lung. E nevoie de un proces serios de sancționare pentru persoanele care au fost implicate în procesele de corupție și urmează un efort serios de recuperare a banilor”, a declarat Sandu.
Totodată, ea a spus că țara noastră se confruntă și cu criza prețurilor pe lângă criza pandemică. „În acest context autoritățile au încercat să vină cu mai multe măsuri ca să ușureze nevoile oamenilor. Din păcate, această criză afectează multe țări din lume, dar mai ales țările sărace. Pe de o parte – ne dorim să oferim mai multe ajutoare pentru cetățenii cu venituri mici, în acest context am făcut eforturi ca să mobilizăm fonduri externe ca să putem parțial să compensăm aceste cheltuieli noi, dar și ca această povară să nu cadă doar pe agenții economici”, a precizat Președintele.
În ceea ce ține de compensații, Sandu a mai menționat că vrea să ofere compensații pentru toți cetățenii RM, dar aceiași agenți economici prin taxele pe care le plătesc formează bugetul țării și respectiv, cu cât mai mare sunt compensațiile, cu atât mai mult plătesc agenții în bugetul statului.
„Vom face un efort ca RM să aibă un plan serios pe diversificarea surselor energetice și anumitor surse interne, pentru că șocuri pe piață pot avea loc oricând, iar noi trebuie să avem mai multe alternative și la aceasta se lucrează, dar trebuie să avem și anumite resurse interne, iar acum vom analiza toate posibilitățile și vom crea un plan adevărat – ceea la ce trebuia să se lucreze în decurs a 30 de ani, dar nu s-a lucrat. Trebuie să facem toate lucrurile care nu s-au făcut în 30 ani”, a punctat șeful statului.
Referitor la politica externă, Maia Sandu a spus: „Am avut discuții importante cu președinți de țară, unii ne-au vizitat în RM, am discutat cu mai mulți în cadrul evenimentelor internaționale și am insistat pe politica externă activă pe care o promovăm și care ne ajută să creștem numărul prietenilor RM, dar și resursele financiare sau asistența tehnică pe care ei sunt gata să ni le ofere care să fie folosite pentru sprijinirea bugetului, dar și pentru proiecte concrete, inclusiv programul semnat cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Politica externă activă a fost cel mai important element al activității echipei mele aici”.
De asemenea, ea a spus că, creșterea prețurilor este determinată de factorii externi și nu Guvernul crește prețurile. „Doar crescând veniturile cetățenilor vom putea să creștem prosperitatea tuturor și bunăstarea țării în general”, a concluzionat Președintele.
Cristina Jicol