[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele SA „Unibank” dezminte învinuirile: Toate creditele acordate au fost asigurate prin contracte de depozit garantat
22 Martie

Președintele SA „UNIBANK” dezminte învinuirile Procuraturii Anticorupție prin care au anunțat finisarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a dosarului penal de învinuire a foștilor  factori de decizie a SA „Unibank”: președintele, vicepreședintele și foștii șefi ai departamentelor financiar și juridic, transmite CURENTUL.

„Informațiile publicate  în mass-media sunt lipsite de suport probant și nu conțin fapte importante, și anume: – circumstanțele în care au fost oferite aceste credite.

Astfel, un aspect fundamental este că la momentul examinării cererilor de acordare a creditelor, solicitantul creditelor a prezentat toate documentele de rigoare, iar deciziile de a acorda creditele au fost emise în strictă conformitate cu toate actele normative cât și cu Regulamentele Băncii Naționale”, se spune într-un comunicat de presă al băncii.

UNIBANK menționează că toate creditele acordate au fost acordate după ce în calitate de mijloc de garantare a recuperării creditelor acordate au servit contracte de depozit garant a mijloacelor bănești a terțelor persoane, în acea mărime cu suma creditelor acordate, care erau deschise și se aflau în conturile SA „Unibank”.

„Deci, la acordarea creditelor s-a ținut cont de faptul că în caz de nerambursare a creditelor, SA „Unibank” v-a putea să stingă creanța din mijloacele financiare care acopereau suma creditelor acordate în mărime de 100%.

Un alt fapt important de menționat, este că compania-debitor, achita dobânzile la credit, iar din 2015 din cauza situației financiare dificile s-a adresat cu o cererea către conducerea SA „Unibank” ( care la acel moment se afla sub regim de administrare specială ) și a solicitat stingerea creditului contractat prin rambursarea integrală a acestuia, din mijloacelor bănești gajate.

Menționăm, că mijloace bănești gajate s-au aflat pe conturile SA „ Unibank”.

Prin urmare, prin  faptul că nu au fost întreprinse acțiunile necesare, eficiente și legale din punct de vedere juridic din partea administratorului special  al SA „ Unibank ” și a altor persoane responsabile ale Băncii Naționale, nu s-a întors suma creditului acordat până în prezent”, se mai spune în comunicat.

UNIBANK menționează că, deși au fost înaintate propuneri scrise față de BNM de a stinge creanța din contul mijloacelor financiare gajate, de către BNM s-a refuzat acest lucru.

„Care a fost scopul Băncii Naționale, care avea toate prerogativele de a întreprinde acțiuni de rambursare a creditelor dar nu a făcut-o, și cine a provocat cu adevărat daune prin acțiunile sale? – foști conducători ai
SA „ Unibank ” sau curatorii actuali ai băncii?

Poziția expusă în prezentul comunicat este bazată exclusiv pe probele din dosar, din actele și fapte reale ce au avut loc, iar în continuare v-om pleda și în continuare pentru a demonstra că învinuirile aduse sunt nefondate, iar persoanele învinuite nu sunt vinovate”, comunică UNIBANK.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților