La Președinție a avut loc o întâlnire a celor patru președinți de țară – Președintele R. Moldova, Maia Sandu, Președintele României, Klaus Iohannis, Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda și Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, transmite CURENTUL.
Maia Sandu a mulțumit omologilor săi pentru prezența la aniversarea celor 30 de ani de Independență a țării noastre.
„Succesul R. Moldova depinde în mare măsură de relațiile pe care le construiește cu alte state și organizații internaționale. Ne dorim să dezvoltăm relațiile strânse de prietenie bazate pe încredere și respect reciproc. Felul în care ne construim relațiile cu vecinii și partenerii noștri poate determina viteza de apropiere de UE. Prezența colegilor și prietenilor mei astăzi este o dovadă că în 30 de ani am reușit să construim multe lucruri frumoase și utile. Aceste prietenii și parteneriate generează beneficii concrete pentru cetățeni, care rezultă din politica externă. Ca țară independentă este important să fim și noi prezenți în sprijinul partenerilor și este ferma mea convingere că R. Moldova trebuie să contribuie la bucuriile publice ca și Moldova să aducă aportul la securitatea și prosperarea regională și globală. Cooperarea cu România, Ucraina și Polonia ne ajută la consolidarea independenței țării nostre”, a spus Maia Sandu.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarant că astăzi celebrăm și 30 de ani de relații diplomatice între România și R. Moldova, România fiind primul stat care a recunoscut independența R. Moldova.
„Mă aflu la Chișinău pentru a reconfirma angajamentul României și sprijinul proceselor de reformă și integrare europeană asumate de autori din R. Moldova. Este prima vizită pe care o efectuez la Chișinău după alegerile din 11 iulie. Acum este nevoie de voință politică și acțiuni concrete pentru implementarea reformelor necesare așteptate de cetățenii R. Moldova. Ne aflăm într-un moment favorabil și pentru relațiile noastre bilaterale. Am asigurat-o pe doamna Președinte că România rămâne partenerul cel mai apropiat al R. Moldova. Avem oportunitatea unei cooperări aprofundate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar. Suntem pregătiți să acordăm întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și implementare a reformelor. Am discutat despre accelerarea proiectelor bilaterale. Discuțiile au fost un schimb util de vederi despre securitatea regională, viitorul PaE și Summitul din decembrie 2021, dar și conflictele prelungite”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a spus că s-a discutat despre securitatea regională, problemele regiunii, colaborarea reciprocă.
„Am putut discuta în acest format despre problemele regiunii. Polonia este vecină cu Ucraina, Ucraina cu R. Moldova, R. Moldova cu România și Ucraina. Am discutat despre PaE, trio-ul asociat Ucraina, R. Moldova și Georgia, vom face tot posibilul ca R. Moldova să poată să se alăture cât mai repede de UE. Astăzi sprijinim R. Moldova și aspirațiile guvernului și autorităților în acest deziderat. Am propus ca pe viitor să mai avem asemenea întâlniri și să discutăm despre colaborarea noastră, problemele noastre pentru a deveni țări puternice, să avem grijă de securitate, să avem o democrație puternică și cetățenii să trăiască bine”, a spus Președintele Poloniei.
La rândul său, Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a spus că cele două țări marchează 30 de ani de independență în condiții deloc ușoare în sensul securității care încearcă rezistența acestor state.
„Doresc R. Moldova rezistență și putere. Ne-am întâlnit în companie de prieteni și parteneri și am discutat aspecte ce țin de securitate și interacțiuni pentru asigurarea acesteia. Mulțumesc mult pentru inițiativa de participa la „Platforma Crimeea”. Ne așteptăm la sprijinul inițiativelor trio-ul asociat, următorul pas să devină perspectiva europeană. Sunt recunoscător Poloniei pentru declarațiile bilaterale. Mă aștept la semnarea unei asemenea Declarații și cu România. Inițiativa 3 mări, din punct de vedere geografic, este una naturală pentru Ucraina. Dezvoltarea nu poate fi asigurată decât prin securitate și stabilitate. Ne dorim demilitarizarea peninsulei Crimeea. Trebuie să acționăm împreună pentru soluționarea acestor aspecte”, a spus Volodymyr Zelensky.
Cristina Parfeni