[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele RM propune introducerea sistemului electoral mixt în RM
18 Aprilie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că vine cu inițiativa de modificare a Codului Electoral, prin introducerea sistemului electoral mixt, informează CURENTUL.

Igor Dodon a declarat că este, categoric, împotriva sistemului uninominal, care este promovat de majoritatea parlamentară.

„Eu, de asemenea, înțeleg că o parte a cetățenilor RM, doresc schimbări, inclusiv de sistem electoral. Ținând cont de faptul că este categoric inacceptabil propunerea PDM, dar și ținând cont de faptul că majoritatea cetățenilor dorește schimbarea sistemului politic din RM, am decis să vin cu propunerea de schimbare a sistemului electoral actual în sistem mixt electoral”, a punctat Dodon.

Totodată, Igor Dodon a făcut unele precizări referitor la inițiativa propusă:

„Unu – 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 50 – pe circumscripții teritoriale. Doi – dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, se propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea Transnistreană. Aceștia trebuie să fie reprezentați cu cel puțin 25% din totalul deputaților în Parlament. Trei – votarea deputaților din Transnistria se va face în secțiile de votare deschise în raioanele și localitățile, care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova. Patru – votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, numărul secțiilor de votare urmează a fi stabilit în conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituțiile de stat din țara unde se află cetățenii moldoveni, dar și 5000 de buletine de vot”, a precizat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că a cincea caracteristică este: pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat – să fie un număr minim de semnături – 600.

„Șase – studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățământ și șapte – reiterez poziția referitor la reducerea numărului de deputați de la 101 la 71”, a mai spus Dodon.

În context, șeful statului s-a adresat către majoritatea parlamentară. „Eu cer să refuzați și să retrageți proiectul privind sistemul uninominal. Indiferent de semnăturile pe care le-ați colectat și voturile pe care le aveți”, a mai spus Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților