În prima zi a vizitei sale de lucru în Bruxelles, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut întrevederi cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, David McAllister, și cu Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, informează CURENTUL.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, cu David McAllister au discutat mai multe chestiuni cu privire la politica internă și externă a Republicii Moldova, inclusiv aprofundarea dialogului strategic cu instituțiile europene în scopul implementării reformelor asumate de către țara noastră.
„În context, am adus mulțumiri partenerilor din UE pentru susținerea procesului de tranziție pașnică a puterii și depășirii crizei politice care a avut loc la începutului lunii iunie curent. Am reiterat că prioritățile actualei Guvernări sunt bazate pe promovarea politicilor de stimulare a economiei, combaterea corupției în toate sferele și la toate nivelurile, consolidarea democrației și statului de drept. Totodată, am remarcat necesitatea restabilirii imaginii țării și implementării eficiente a Acordului de Asociere cu UE. Reieșind din existența unui consens între cei mai importanți parteneri externi ai Republicii Moldova, am subliniat interesul țării noastre cu privire la menținerea și dezvoltarea parteneriatului trilateral neformal Uniunea Europeană – Federația Rusă – Statele Unite în Republica Moldova. În context, am reiterat intenția instituției prezidențiale de a promova o politică externă echilibrată, de a consolida neutralitatea Republicii Moldova, precum și a reglementa politic conflictul transnistrean”, a scris Dodon.
La întrevederea cu Maroš Šefčovič au fost discutate aspecte ale securității energetice naționale și regionale.
„Am menționat că aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre este una dintre cele mai importante preocupări ale conducerii Republicii Moldova, în special, în contextul disputei dintre Federația Rusă și Ucraina – “Gazpromul” fiind unicul nostru furnizor de gaze, iar Ucraina, la moment – singura cale de tranzit pentru Republica Moldova. În context am relatat despre îngrijorarea noastră privind livrarea gazelor naturale în Moldova după 1 ianuarie 2020, reieșind din faptul că contractul de tranzitare a gazelor prin teritoriul Ucrainei expiră, situația fiind neclară pentru toate părțile implicate. Am reamintit că Ucraina tranzitează gazele rusești nu doar în Republica Moldova, ci și în țările balcanice. Respectiv, există riscuri pentru toată regiunea. Totodată, am informat partenerii europeni despre negocierile pe care le-am avut recent cu conducerea companiei “Gazprom” cu privire la livrarea gazelor în Moldova, dar și despre scenariile posibile în cazul sistării tranzitului prin Ucraina”, a conchis Dodon.
Andriana Cheptine