[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele R.Moldova: „2018 va fi mai dificil decât 2017, sunt cel puțin 3 etape de provocări”
12 Decembrie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a prezentat bilanțului activității sale de un an în funcție, precizând că a fost un an complicat, însă anul 2018 va fi unul și mai greu, informează CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon a subliniat că este extrem de important faptul că, în premieră, șeful statului a fost ales prin vot direct pentru cetățeni.

„În acest an cetățenii și-au recuperat încrederea în Președinție. În toate sondajele realizate, dintre cei deciși – peste 50% au încredere în instituția prezidențială”, a declarat Președintele RM.

Igor Dodon a menționat și faptul că au fost mai multe tentative ale majorității parlamentare de a prelua controlul asupra instituției prezidențiale, iar atunci când nu s-a reușit – s-a trecut la căi la limita legalității, la blocaje.

Totodată, șeful statului a spus că, pe parcursul acestui an, au fost inițiate mai multe programe sociale, inclusiv prin intermediul Fundației de binefacere „Din Suflet” a Primei Doamne, și au fost ajutați direct sute de cetățeni și mii de copii din familii social-vulnerabile. De asemenea, au fost susținuți peste 100 de tineri, care au participat la concursuri naționale și internaționale.

Președintele a precizat că, în activitate, s-a axat pe consolidarea statalității, menținerea neutralității, dezvoltarea politicilor sociale și activitatea în raioane. El a mai amintit și de inițiativele privind restabilirea drapelului istoric al Moldovei, realizarea filmului documentar despre istoria Moldovei, dar și a comunicat că anul 2018 va fi declarat Anul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt.

„A fost constituit și Consiliul Suprem de Securitate, anterior fiind practica ocupării de către liderii de partide – o practică dubioasă. Activitatea CSS este boicotată și blocată de majoritatea parlamentară”, a menționat Dodon.

Președintele a mai spus că majoritatea parlamentară a încercat să blocheze, în repetate rânduri, și relația cu Federația Rusă, însă acest lucru nu le-a reușit.

„Anul 2018 trebuie să fie anul când vom detalia soluția pentru problema transnistreană. Noi, la Președinție, am elaborat o soluție cu etape concrete cum vedem aceste proces și suntem gata pentru discuții. Și în premieră pentru cei din stânga Nistrului au fost deschise birouri publice, cetățenii pot vorbi cu reprezentanții Președinției”, a spus Igor Dodon.

Potrivit spuselor sale, în decursul acestui an au fost semnate 464 de decrete prezidențiale, iar 176 sunt legi promulgate. Au fost 785 de solicitări pentru distincții de stat și au fost acordate 237.

„Noi toți ne-am dorit să alegem Președintele direct și am reușit. Și eu sunt sigur că ne dorim cu toții ca Președintele să aibă mai multe atribuții și posibilități. În 2017 a fost luptă între instituții, am fost blocați, dar ne-am străduit și am reușit să fim alături de oameni.

2018 va fi mai dificil decât 2017, trebuie să o spunem sincer. Sunt cel puțin 3 etape de provocări asupra statalității, campania electorală, perioada după campanie, dar eu vreau să cunoașteți că, în calitate de Președinte al RM, voi face tot posibilul să stau la straja intereselor cetățenilor și să fiu alături. Voi merge în teritoriu în fiecare săptămână și vom încerca să ajutăm, în pofida faptului că unii încearcă să ne blocheze activitatea”, a subliniat șeful statului.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților