[ X ]
Președintele PSDE despre protestul fermierilor: Guvernul trebuie să găsească soluții rapide ca să fie ajutați
21 Iunie

Protestul agricultorilor este pe deplin justificat, iar Guvernul este obligat să intervină rapid și să-i ajute să depășească criza cu care se confruntă. În caz contrar, există riscul ca Republica Moldova să se confrunte cu amenințări asupra securității alimentare. Opinia aparține președintelui Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, fost ministru al Agriculturii, și a fost expusă în cadrul emisiunii Rezoomat, de la Realitatea Live.

Liderul PSDE a accentuat că majoritatea fermierilor riscă să intre în faliment, deoarece sunt în imposibilitatea de a-și recupera investițiile, în condițiile în care costurile de producție sunt cu mult mai mari decât producția propriu-zisă.

„Cel mai important lucru este că fermierii din Republica Moldova riscă să intre în faliment, iar asta poate amenința securitatea alimentară a țării, pe termen mediu. Pentru că astăzi majoritatea fermierilor sunt îndatorați, mulți din ei au stocuri de producție, iar în aproximativ 10 zile va începe campania de recoltare, iar prețul producției care va fi recoltată este mult mai mic decât costurile de producție”, a declarat președintele PSDE.

Potrivit lui, fermierii moldoveni au parte de un tratament discriminatoriu, în raport cu cei din regiune, care beneficiază de ajutoare din partea propriilor state, iar din această cauză, se confruntă cu o concurență neloială.

„Fermierii bat alarma pentru că, pe de o parte, subvențiile care au fost promise în anul 2022 nu au fost achitate, alte revendicări legate de partea logistică nu au fost rezolvate. Fermierii din regiune au primit compensații, au subvenții directe la hectar, toate mijloacele de producție sau imputurile sunt mult mai ieftine, iar toate acestea creează pentru producătorii din Republica Moldova o competitivitate neloială. Guvernul trebuie să găsească soluții ca să fie ajutați, soluții rapide”, a accentuat liderul social-democraților moldoveni, Ion Sula.

Inapoi la arhiva noutaților