Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, astăzi, a ținut un discurs în plenul Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, informează CURENTUL.
„Este o mare onoare pentru mine să vorbesc astăzi aici, în fața dumneavoastră, în calitate de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Este prima vizită întreprinsă de către șeful organului legislativ suprem al Republicii Moldova în Duma de Stat a Federației Ruse după mulți ani. Încă nu demult, relațiile dintre țările noastre treceau printr-o perioadă dificilă”, a comunicat Greceanîi, în plenul Dumei de Stat a Rusiei.
În același timp, ea s-a referit la devansarea crizei politici din Republica Moldova. „Dar astăzi, fiind în fața dumneavoastră, împreună cu colegii mei, sunt convinsă că eșecul fără motiv în cooperarea dintre țările noastre a fost depășit. Criza politică din Moldova a fost devansată și datorită susținerii partenerilor străini ai țării noastre – Federația Rusă, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, care au acționat cu succes în calitate de mediatori între forțele politice din Moldova. Unicitatea situației constă în faptul că forțele geopolitice mari au găsit un consens și posibilitatea unei cooperări depline în Moldova. Iar astăzi, doresc să mulțumesc tuturor celor care au jucat un rol aparte în soluționarea acestei situații dificile și pentru restabilirea guvernării legitime în Republica Moldova”, a mai adăugat Președintele Parlamentului.
Prin urmare, Greceanîi a vorbit despre parteneriatul ACUM – PSRM.
„Astăzi, împreună cu mine, în această sală sunt și deputați ai Blocului parlamentar „ACUM”. Toți cunosc că Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM au programe diferite și opinii diferite asupra a numeroase aspecte ale politicii interne și externe a Republicii Moldova. Cu toate acestea, am manifestat înțelepciune politică și am găsit oportunitatea de a netezi colțurile ascuțite și de a ajunge la un consens pentru interesul majorității concetățenilor noștri, precum și pentru a salva țara de regimul criminal care a uzurpat toată puterea. Această situație unică poate fi un exemplu elocvent de a ajunge la un compromis între diferite forțe, atât la nivel regional, cât și la nivel internațional, cu susținerea și participarea principalilor actori geopolitici și, desigur, nu în ultimul rând cu dorință reciprocă”, a declarat politicianul.
Totodată, Greceanîi s-a referit la obiectivele noii guvernări. „Astăzi, obiectivul principal care stă în fața noii guvernări din Moldova, este de a concentra forțele întru îmbunătățirea bunăstării fiecărui cetățean al țării, de la student la pensionar, de la familii de tineri specialiști la familii numeroase. De asemenea, sper că în viitorul apropiat vom vizita Parlamentul European în aceeași componență, unde vom putea discuta despre precedentul unic al acordului și cooperării pe care le-am obținut. Și să demonstrăm încă odată tuturor, că doar prin dialog, consens și renunțarea la ambițiile proprii este posibil de ajuns la stabilitate și pace în orice direcție. Pentru prima dată după mulți ani, Moldova are oportunitatea să promoveze o politică externă cu adevărat echilibrată, bazată pe respect, valori comune și, bineînțeles, o cooperare reciproc avantajoasă atât cu Vestul, cât și cu Estul”, a vorbit ea.
Prin urmare, politicianul a comunicat despre relațiile moldo-ruse, dar și despre o serie de probleme. „Datorită eforturilor președinților țărilor noastre – Igor Dodon și Vladimir Putin, au fost soluționate o serie de probleme în domenii precum: întoarcerea producătorilor moldoveni pe piața rusă și amnistia pentru migranții moldoveni care muncesc în Rusia. Cu toate acestea, există o serie de probleme care necesită să fie soluționate. Este vorba despre aprofundare cooperării în domeniul energetic. Despre invitația adresată cercurilor de afaceri ruse de a investi în economia Republicii Moldova. Despre progresul pe calea soluționării problemei transnistrene în interesul locuitorilor ambelor maluri ale Nistrului, cu ajutorul tuturor participanților la procesul de negociere. Este vorba despre aprofundarea cooperării dintre țările noastre în domeniul cultural, educațional, umanitar și de altă natură. Despre protecția socială a sute de mii de cetățeni moldoveni care locuiesc și muncesc pe teritoriul Federației Ruse”, a mai comunicat Greceanîi.
La final, Președintele Parlamentului a lansat o invitație deputaților. „Moldova este o țară frumoasă, cu un popor frumos și binevoitor, întâmpinăm toată lumea și îi invităm pe toți să ne viziteze, nu vrem și nu vom fi ostili, vrem să fim liberi și independenți. Și niciodată nu uităm faptele bune ale prietenilor noștri! Vă invităm în Republica Moldova!”, a conchis Greceanîi.
De menționat că, la fel, astăzi, întreaga delegație din cadrul Parlamentului Republicii Moldova a depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Grădinile Alexandrov, lângă zidul Kremlinului.
Mai târziu, partea moldovenească a avut o întrevedere cu Președintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, Veaceslav Volodin. În cadrul dialogului, părțile au discutat despre dinamizarea relațiilor interparlamentare dintre cele două state, după constituirea majorității parlamentare și instituirea noului Guvern la Chișinău.
Mihaela Conovali