[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut, la Atena, întrevederi cu omologii săi din mai multe țări membre ale Consiliului Europei
22 Octombrie

În contextul participării la Conferința europeană a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a avut mai multe întrevederi cu omologi din alte state, transmite CURENTUL.

Cu Președintele Parlamentului Georgiei, Kakha Kuchava, a fost discutată agenda bilaterală dintre țările noastre. Demnitarii au convenit asupra  intensificării relațiilor economice și comerciale dintre Republica Moldova și Georgia.

Igor Grosu a reiterat interesul Republicii Moldova în cadrul Memorandumului Trio Asociat – Republica Moldova, Georgia, Ucraina. Potrivit speakerului, aspirațiile europene ale țărilor noastre contribuie esențial la dezvoltarea cooperării bilaterale.

De asemenea, au fost reconfirmate angajamentele privind suveranitatea și integritatea teritorială ale țărilor noastre, precum și faptul că cetățenii ambelor țări trebuie să simtă beneficiile schimbărilor.

Tot joi, Președintele Parlamentului a discutat cu Jan Anthonie Bruijn, Președintele Senatului Parlamentului Regatului Țărilor de Jos. Igor Grosu s-a referit la prioritățile Parlamentului de legislatura a XI-a, printre care se numără reformarea justiției și asigurarea respectării drepturilor omului.

Președintele Parlamentului a mulțumit pentru susținerea oferită de Regatul Țărilor de Jos de-a lungul timpului Republicii Moldova în ceea ce ține de consolidarea democrației, modernizarea țării, dar și în lupta împotriva Covid-19.

Oficialii au convenit să amplifice interacțiunea pentru a realiza obiectivele de dezvoltare propuse și a asigura condiții de trai mai bune pentru cetățeni.

În marja Conferinței europene a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei, Igor Grosu a avut o întrevedere și cu Valentina Matvienko, Președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse.

Igor Grosu și Valentina Matvienko au discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă, reglementarea problemei transnistrene și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră.

Președintele Parlamentului a reiterat că guvernarea de la Chișinău vrea un dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul ambelor părți.

La Atena, Igor Grosu a mai avut o întrevedere cu Președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece, în cadrul căreia  a reiterat dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale moldo-letone pe parcursul anilor. Președintele Parlamentului a mulțumit prietenilor letoni pentru susținerea constantă activă în parcursul european al Moldovei atât pe plan bilateral, cât și în discuțiile la nivel european.

A fost exprimată recunoștința și pentru suportul oferit țării noastre în gestionarea pandemiei de Covid-19. În acest context, s-a discutat despre identificarea unor instrumente de combatere a manipulării și dezinformării în domeniul vaccinării împotriva Covid-19.

Totodată, speakerul s-a referit la prioritățile Parlamentului de la Chișinău, printre care – reformarea justiției, combaterea corupției și continuarea consecventă a parcursului european. ”Actuala guvernare este determinată să facă ordine în instituțiile statului și să lucreze în interesul cetățenilor”, a subliniat Igor Grosu în discuția cu Ināra Mūrniece.

În seara zilei de joi, Președintele Parlamentului a mai avut o întrevedere cu Președintele Parlamentului (Milli Majlis) Republicii Azerbaidjan, Sahiba Gafarova. Cei doi demnitari au pledat pentru intensificarea și dezvoltarea relațiilor la nivelul grupurilor parlamentare și a celor guvernamentale.

Totodată, au fost abordate subiecte ce țin de colaborarea pe sectorul energetic, fiind constatată existența unui potențial foarte mare de dezvoltare a acestora.

De asemenea, Igor Grosu și Sahiba Gafarova au vorbit despre cooperarea Republicii Moldova și Republicii Azerbaidjan în sectorul comercial-economic și totodată atragerea investițiilor în țara noastră.

Iar la finalul zilei de joi, Președintele Parlamentului a discutat cu Președintele Consiliului Național al Republicii Austria, Wolfgang Sobotka. Părțile au constatat că relațiile moldo-austriece au trecut la un alt nivel și aduc beneficii reale cetățenilor moldoveni. Chiar ieri, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită oficială la Viena, unde a avut mai multe întâlniri importante.

”Așa cum am promis cetățenilor la alegerile prezidențiale și parlamentare, actuala guvernare de la Chișinău și-a propus să modernizeze țara prin curățarea sistemului public de corupție, reformarea justiției și îmbunătățirea mediului de afaceri”, a declarat Igor Grosu.

În contextul pandemiei, speakerul a mulțumit pentru ajutorul generos din partea Austriei, dar și pentru recunoașterea certificatelor de vaccinare Covid-19, care va asigura mobilitatea cetățenilor Republicii Moldova. Un alt subiect abordat a fost despre securitatea energetică, în condițiile crizei gazelor, și cât de importantă este susținerea partenerilor europeni.

Cu privire la relația parlamentară, s-a convenit asupra continuării cooperării interparlamentare prin atribuirea unui caracter sistematic vizitelor reciproce la diferite niveluri, inclusiv la nivelul comisiilor parlamentare de profil și al grupurilor parlamentare de prietenie, ceea ce va permite abordarea eficientă a mai multor domenii strategice.

Inapoi la arhiva noutaților