„Dacă spuneam că anul 2023 a fost un an istoric odată cu deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, anul 2024 aș vrea să fie un an al reuşitelor noastre pe această dimensiune. Aș vrea să ne setăm împreună o viteză pentru a îndeplini acel program legislativ pe care l-am elaborat pentru anul 2024 și care este unul destul de complex” – a declarat Igor Grosu, Președintele Parlamentului, în debutul primei ședințe plenare din sesiunea de primăvară a Parlamentului, informează CURENTUL.
În primul rând – a spus politicianul – că își dorește să fie făcute lucruri pentru bunăstarea oamenilor, ca ei se simtă că lucrurile la noi în țară se schimbă, că satele și orașele noastre se schimbă.
„Și aceste schimbări chiar pot avea loc în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Chiar din această lună va fi lansat procesul propriu-zis de evaluare a corespunderii legislației noastre la legislația europeană. De fapt, procesul de aderare asta şi înseamnă – să ne ajustăm legislația la cea europeană, iar, la prima etapă, se face evaluarea. Va trebui să muncim foarte mult, fiindcă discrepanţele sunt mari, dar ne dorim acest lucru și vom găsi capacități, timp și energie ca să avansăm”, a subliniat el.
Igor Grosu a spus că, în ultimii 3 ani, au fost făcuți pași mari și hotărâți pe calea integrării europene, iar pentru a face procesul ireversibil e nevoie să demonstrăm atât cetăţenilor noştri, cât şi partenerilor noştri că drumul european este alegerea poporului, nu doar a guvernării.
„Cu toţii ne dorim să vedem în Republica Moldova un stat de drept, cu instituții puternice, care să protejeze cetățenii, o economie de piață funcțională, așa încât toată lumea să aibă oportunități acasă și, bineînțeles, să putem să oferim mai multă siguranță.
De aceea, prioritate pentru legislativ va rămâne domeniul justiției. Această reformă amplă a justiției continuă, suntem la etapa de curățare a sistemului judecătoresc de oameni cu deficit de integritate sau, altfel vorbind, corupți. Pentru asta, avem câteva comisii, cu participarea experților străini, care se ocupă de evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor și, în următoarele luni, sperăm să se finalizeze procesul de evaluare externă extraordinară pentru toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Curții Supreme de Justiție, Curții de Apel. Avem nevoie de oameni onești și integri pentru a avea, în sfârșit, o justiție care luptă cu hoții și lucrează în interesul cetățeanului și al statului”, a conchis oficialul.