Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut astăzi bilanțul activității sesiunii de primăvară, informează CURENTUL.
Președintele Parlamentului a vorbit despre controlul parlamentar, amintind despre platforma pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova și a proiectelor adoptate, ce vin să apropie oamenii de pe malul stâng al Nistrului.
Referindu-se la autonomia Găgăuză, Andrian Candu a menționat că, grație grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale Republicii Moldova, în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia, au fost examinate peste 400 de amendamente.
Totodată, el menționat că, Concepția politicii naționale de dezvoltare a mass-media, Codul serviciilor media audiovizuale, Legea atragerii investițiilor străine în domeniul producției de film și altor opere audiovizuale, proiectul legii cu privire la publicitate sunt rezultatul muncii în grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a Republicii Moldova. Alte grupuri la care s-a referit Andrian Candu au fost cele pentru siguranța rutieră, platforma de control parlamentar asupra implementării legislației pentru combaterea traficului de ființe umane, Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană.
Printre cele mai importante reforme și proiecte sociale, Președintele Parlamentului a enumerat realizarea programului Prima-Casă, construcția Arenei-Chișinău, implementarea legii tichetelor de masă, reforma asistenței medicale primare, recalcularea pensiilor, majorarea alocațiilor pentru mai multe categorii de persoane, reducerea taxelor notariale, etc.. Alt pachet important aprobat de Parlament ține de activitatea economică, inclusiv creditarea nebancară, garantarea depozitelor persoanelor fizice, reforma fiscală, stimularea fiscală și declararea voluntară a bunurilor.
O prioritate pentru Legislativ, potrivit lui Andrian Candu, a fost domeniul de securitate, inclusiv energetică, de apărare a țării. În context, el a vorbit despre ratificarea Acordurilor de împrumut pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, aprobarea legislației necesare pentru executarea lucrărilor de interconexiune la energia electrică și gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, precum și aprobarea Strategiei naționale de apărare 2018-2021. Rezoluția Congresului SUA în susținerea Republicii Moldova, Georgiei, și Ucrainei, instituirea Asambleei Parlamentare a celor trei țări și prima conferință interparlamentară de securitate, desfășurată la Chișinău au fost, la fel, acțiuni de consolidare a securității regionale și fortificarea poziției țării pe arena internațională.
În această perioadă, domeniul integrității și lupta cu corupția a fost completat cu noi legi precum cea privind avertizorii de integritate, structura și efectivul limită a CNA, sancțiuni și penalizări pentru judecători, registrul electronic al dosarelor. „În premieră, avem adoptate reglementări noi pentru transparența achizițiilor publice”, a menționat șeful Legislativului. Alt pachet la care s-a referit a fost cel de edificare a unui stat de drept. Potrivit lui , pentru prima dată avem elaborat și adoptat Codul administrativ, a fost modernizat Codul civil, modificat Codul Penal și cel Contravențional. O altă realizare a sesiunii de primăvară a fost și aprobarea Strategiei de dezvoltare a societăţii civile pentru perioada 2018-2020 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia. Astfel a fost consolidat cadrul de participare a societăţii civile la elaborarea şi monitorizarea implementării politicilor publice.
În discursul său, președintele Parlamentului s-a referit și la organizarea campaniilor de informare pentru copii, încurajarea implicării femeilor în procesul decizional, informarea și consultarea agenților economici despre reformele implementate pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și DCFTA, informarea tinerilor despre oportunitățile existente și încurajarea lor să-și lanseze propriile afaceri.
Andriana Cheptine