[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele: Există progres substanțial în ceea ce ține de investigarea fraudei bancare. Toți vor răspunde
14 Mai

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon susține că, furtul din sistemul bancar este cea mai mare crimă împotriva cetățenilor noștri din toată perioada de Independență, informează CURENTUL.

„În perioada 2015 – 2019 au fost mai multe investigații, dar în opinia tuturor celor care au fost la ședința CSS, marea majoritate a acestor investigații au fost mimarea încercărilor de a găsi vinovatul și de a întoarce banii la stat. Chiar și același raport Kroll a fost o filieră greșită, pentru ca organele de stat să se ocupe cu altceva, dar nu cu ceea ce trebuie. Astăzi am examinat detaliat toate etapele și la ce concluzii au ajuns diferite organe. Vreau să vă amintesc că anul trecut a fost și un raport prezentat de Comisia parlamentară de investigație. În mare parte, concluziile acelui raport se confirmă. Și anume – cei care au pregătit acest furt al miliardului, inclusiv membrii Comitetului de stabilitate financiară compus din foști Premieri, miniștri ai Economiei, și alții care au pregătit tot ce ține de cadrul legal pentru furtul miliardului. Pe parcursul ultimelor 2-3 luni, procuratura și organele de investigație au pus sub învinuire 10 bancheri, au avut loc percheziții în mai multe instituții, au fost inițiate echipe comune de investigație”, a precizat Dodon, după ședința CSS.

Totodată, Igor Dodon a informat, fără a veni cu detalii, că există progres substanțial în ceea ce ține de investigarea fraudei bancare. „Cei care au comis aceste încălcări, o să vedeți în timpul apropiat, toți o să ajungă acolo unde trebuie. Există organele de anchetă, dosare deschise. Nu doar acei care la etapa finală au apărut în investigații, și nu doar acolo unde s-au dus banii, dar inclusiv cei care au pregătit tot – vor răspunde”, a conchis Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților