[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele Dodon: Parteneriatul strategic dintre Moldova şi Belarus va fi eficient doar atunci când cercurile de afaceri din cele două ţări vor edifica un parteneriat strategic
12 Iulie

În cadrul vizitei în Republica Belarus, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu reprezentanţii cercurilor de afaceri din această țară, din diferite sectoare ale economiei, informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că a atras atenţia asupra existenței unui potenţial semnificativ de cooperare dintre întreprinzătorii din Moldova şi Belarus, care, deocamdată, nu este valorificat pe deplin.

„Noi nu am folosit potenţialul pe care am reuşit să-l înregistrăm mai mulţi ani în urmă. Am menţionat că e de datoria noastră să rezolvăm în mod operativ problemele ce ţin de creşterea potenţialului colaborării economice pentru a atinge un nou nivel în acest sens. Posibilităţi există. Este vorba despre dezvoltarea cooperării industriale, fondarea de întreprinderi mixte, susţinerea eforturilor de promovare a produselor autohtone pe pieţele din Belarus şi Moldova. Ultima activitate ar putea fi foarte eficientă şi avantajoasă, deoarece mărfurile noastre, în majoritatea cazurilor, nu concurează între ele, deoarece nomenclatorul producţiei fabricate diferă. Economiile Belarusului şi Moldovei ar putea, mai curând, să se completeze reciproc, deoarece nu se află în raporturi de concurență. Ne-am propus drept scop să majorăm, în perioada de până în anul 2018/2019, schimbul comercial între Moldova şi Belarus până la 400 mln. dolari SUA. În anul 2016, schimbul comercial între ţările noastre a constituit doar 204,8 mln. Dolari”, a precizat el.

Dodon a menţionat și importanţa dezvoltării cooperării interregionale între Moldova şi Belarus, și în special între capitalele celor două state – Chişinău şi Minsk. „Am menţionat importanţa activităţii Comisiei Interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică şi a grupurilor de lucru sectoriale. Sunt profund convins că mediul de afaceri poate şi trebuie să contribuie substanţial la consolidarea cooperării economice dintre ţările noastre. Pentru aceasta este nevoie de stabilirea unor contacte de afaceri pe termen lung. Parteneriatul strategic dintre Moldova şi Belarus va fi eficient doar atunci când cercurile de afaceri din cele două ţări vor edifica un parteneriat strategic. Suntem dispuşi să susţinem cele mai variate modalităţi de stabilire a unui astfel de parteneriat – să contribuim la organizarea vizitelor de afaceri, la stabilirea de contacte mai strânse între comunitatea de afaceri din Republica Belarus şi Consiliul Economic de pe lângă Preşedintele Moldovei, membrii căruia sunt businessmeni din diferite sectoare ale economiei”, a mai spus Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților