Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, a comunicat despre o ședință cu consilierii și șefii de direcții ai aparatului Președintelui, în cadrul căreia s-a discutat despre consultările care vor avea loc mâine, 2 aprilie curent, cu liderii formațiunilor parlamentare, informează CURENTUL.
„Una dintre cele mai importante chestiuni din agendă rămâne a fi organizarea la 2 aprilie a consultărilor comune a liderilor celor mai mari formațiuni parlamentare (PSRM, PDM, blocul ACUM). Întrevederea este preconizată pentru mâine, la ora 12.00, la Reședința de Stat de pe strada N. Iorga, 23”, a scris Dodon.
În același timp, el s-a referit la sarcina de bază a unui Președinte. „Țin să menționez că în caz de necesitate, Președintele este dispus să modereze consultările bilaterale ale liderilor de partid. În acest context, consider că sarcina principală a șefului statului este de a crea condiții pentru organizarea negocierilor directe dintre conducătorii celor mai mari partide parlamentare. Reiterez disponibilitatea mea de a aproba crearea unei majorități parlamentare care să fie constituită din fracțiuni parlamentare, însă fără utilizarea șantajului, amenințărilor sau cu „transfugi”. Ori să accept dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate”, a mai adăugat Dodon.
În acest fel, Igor Dodon comunică despre importanța de a lua o decizie. „Reamintesc că a trecut aproape o lună și jumătate din ziua alegerilor parlamentare. E timpul să luăm decizii responsabile pentru țară și cetățeni, fie prin crearea majorității parlamentare legitime, fie prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a conchis el.
Amintim că, la 26 martie recent, șeful statului a mai avut o discuție cu liderii principalelor formațiuni parlamentare, discuții separate, în urma căreia s-a constatat că „prima lună după alegerile din 24 februarie a fost marcată de un blocaj politic sever, de lipsă de negocieri și chiar de lipsă de dialog între partide, iar acest blocaj se datorează în mare măsură neîncrederii reciproce care s-a înrădăcinat între formațiunile politice, în special, între fostele partide de opoziție și fosta guvernare”, a relatat Dodon.
Mihaela Conovali