[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele, despre cele 3 scenarii privind COVID-19 în R.Moldova și care e tendința
13 Aprilie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, astăzi, în urma unei ședințe cu Președintele Parlamentului și Prim-ministrul, a venit cu unele declarații de presă, informează CURENTUL.

„Constatăm că, pe parcursul ultimelor 8 zile suntem la o dinamică relativ optimistă în ceea ce ține de cazurile de COVID-19 în Republica Moldova. La sfârșitul lunii martie, într-o ședință cu conducerea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), am examinat recomandarea: 3 scenarii pentru Moldova. Discutam despre scenariul Italiei, care era cel mai pesimist pentru Republica Moldova și care presupunea că numărul mediu de infectați va crește zilnic cu 27%, scenariul II era 17% pe media zilnică de creștere a numărului de cazuri și scenariul cel mai optimist – 11% numărul de cazuri zilnic va crește. La moment, suntem la media de 9,4%, mai puțin de scenariul optimist”, a spus Dodon.

„În caz că se va menține pe parcursul următoarelor 7-8 zile această dinamică, atunci către sfârșitul lunii aprilie autoritățile vor lua decizia de scoaterea unor restricții pentru activitățile economice”, a adăugat Dodon.

Pe de altă parte, el a spus spus că, cel mai probabil, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), astăzi, va lua decizia de a introduce în carantină orașul Glodeni.

Prin urmare, Dodon s-a referit la cel de-al doilea subiect: „Am văzut mai multe discuții publice referitor la inițiativa pe care am anunțat-o că toți cei care activează în instituțiile de stat și au fost depistați pozitiv cu COVID vor primi suport de la stat 16 mii lei. Am văzut interpretări diferite că s-au infectat la lucru/s-au infectat acasă. Trebuie stopate aceste insinuări și consider că trebuie să primească absolut toți”.

Un alt subiect la care s-a referit Dodon a fost cu privire la agenții economici. „Am luat decizia ca să dăm un suport suplimentar pentru agenții economici – să acoperim dobânzile bancare pentru agenții economici care iau credite în valoarea fondului de remunerare a muncii pentru 3 luni. Dobânzile vor fi acoperite de către bugetul de stat, pentru perioada următoare până la sfârșitul acestui an”, a spus el.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților