[ X ]
Președintele CUB: Guvernul Recean nu ar fi trebuit să se asigure că poate rezista unor intemperii naturale cu forțe proprii?
16 Septembrie

Președintele Partidului Coaliția pentru Unitatea și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu a venit cu critică în adresa Guvernului condus de Premierul Dorin Recean, care, potrivit spuselor sale, nu s-a pregătit pentru eventuale calamități naturale.

„Constat cu nespus regret că ploile torențiale din 14-15 septembrie au distrus sute de ha de culturi arabile, zeci de drumuri asfaltate au fost nimicite. Mii de case au fost inundate, iar ploile torențiale au compromis mai multe șosele de importanță națională, regionale și instituții publice din micile orășele de-a lungul Prutului. Slavă Domnului, nu sunt victime omenești, dar pericolul rămâne.

Între timp, Prim-ministrul Recean mulțumește Ucrainei „pentru ajutoarele oferite R. Moldova ca urmare a inundațiilor”. Sună un pic bizar. Cineva ar spune, așa fac bunii vecini, se ajută, și sunt de acord că orice ajutor umanitar contează. Dar, să nu se uite că Ucraina își trimite copiii să lupte în tranșeele unui război pornit de ruși, iar asistența pe care o oferă Moldovei i-ar prinde mult mai bine pe front”, a scris Igor Munteanu pe contul său de Facebook.

Politicianul afirmă că se cuvine să ne întrebăm pentru o secundă dacă Guvernul Recean nu ar fi trebuit să se asigure că poate rezista unor intemperii naturale cu forțe proprii.

„Într-un stat normal, autoritățile planifică anual fonduri excepționale în caz de calamități naturale, adoptă planuri de acțiuni sub cod galben, portocaliu și de alte culori, pregătesc capacități de intervenție și aplică protocoale de interacțiune între mai multe agenții, în cazul unor pericole severe pentru populație. Ciclonul Boris n-a venit neanunțat, autoritățile au avut timp să se pregătească. Și cu toate acestea, râurile au ieșit din maluri, mai multe șosele construite cu banii din Satul European 2 au fost spălate de ploi până în temelii, iar autoritățile locale au rămas din nou singure, față în față cu oamenii loviți de calamități. În schimb, anul 2024 a fost pentru actualul guvern anul vizitelor la nivel înalt, anul concertelor și festivalurilor patriotice în serviciul electoral al guvernării PAS. De reziliență nu mai vorbim pentru că lipsește cu desăvârșire. Iar asta înseamnă doar că discuțiile care se vor purta zilele astea pe Platforma de susținere pentru Moldova se vor face din nou cu statut de pompieri, pe emoții, în condițiile unei dramatice lipse de transparență și informare credibilă pentru opinia publică”, a mai spus liderul CUB, care a reamintit în context de renumita fabulă „Greierul și Furnica” scrisă de Alecu Donici.

Inapoi la arhiva noutaților