Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, spune că autoritatea va monitoriza principalele buletine de știri în cadrul campaniei electorale, în conformitate cu recomandările experților internaționali, transmite CURENTUL.
În cadrul unui interviu pentru media-azi.md, Dragoș Vicol afirmă că declarațiile făcute în cadrul dezbaterilor sau a talk-show-urilor de către candidați se reflectă și în buletinele de știri.
„Din punct de vedere al reprezentativității, principalele buletine de știri vor arăta o imagine completă. Tot ceea ce se discută în talk-show-uri, în cadrul dezbaterilor și altor materiale cu caracter electoral și nu numai, se reflectă în proporție de 99,99% în cadrul buletinelor de știri. Subiectele sunt reluate. Din punctul acesta de vedere, vom pierde foarte mult timp util ca să monitorizăm absolut tot conținutul din prime-time în detrimentul calității examinării acestor materiale. Mai mult, recomandarea de a monitoriza doar principalele buletine de știri este în consonanță cu recomandările experților internaționali care ne-au spus că buletinele urmează a fi monitorizate astfel încât să existe o imagine palpabilă a ceea ce se întâmplă în cadrul scrutinului electoral. Nu este un know-how al membrilor CA, ci o practică preluată din recomandările experților Consiliului Europei”, spune Dragoș Vicol.
De asemenea, Președintele CA spune că trebuie consolidate și capacitățile CA de promovare a mesajelor de participare activă la vot și a unui comportament care să nu admită fenomene de corupție.
„…cum ar fi cumpărarea eventuală a alegătorilor, pomeni electorale și altele. Spoturile sociale, din acest punct de vedere, sunt foarte importante.
Pe durata întregii campanii electorale, în zilele de luni, toate posturile de televiziune și de radio sunt obligate să ne prezinte detaliat informația privind ceea ce a fost pus pe post în săptămâna precedentă. Mă refer la spoturile sociale, publicitate electorală, dezbateri, talk-show-uri etc. Noi vom procesa informația și o vom plasa pe site-ul CA pentru a asigura transparența decizională”, mai spune Dragoș Vicol.
Cristina Parfeni