[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele Comisiei de la Veneția: „Moldova este un client foarte fidel al Comisiei”
1 Martie

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, au avut astăzi o întrevedere, iar apoi au făcut declarații pentru presă, informează CURENTUL.

Andrian Candu a declarat că au avut o discuție productivă.

„Comisia de la Veneția, pe parcursul ultimilor ani, a avut o contribuție deosebită prin expertiză și prin cea mai bună analiză a unor reforme, pe care noi le-am inițiat și unele le-am finalizat. I-am comunicat și reformele pe care intenționăm să le întreprindem și care, cu siguranță, pentru unele dintre ele vom avea nevoie de expertiza și analiza Comisiei. Am discutat și despre situația politică actuală, am trecut în revistă și declarațiile făcute ieri de șeful statului, ce țin de competențe suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului, dar, în același timp, am vorbit și despre unele deficiențe ale actualului sistem electoral”, a precizat Candu.

La rândul său, Gianni Buquicchio a menționat că Moldova este un client foarte fidel al Comisiei și ei lucrează pentru beneficiul țării și al societății.

„RM se confruntă cu noi provocări: inițiative care au fost lansate de șeful statului privind împuternicirile suplimentare, dar și inițiativele modificării Codului electoral. Comisia are o experiență foarte vastă în ambele domenii și o putem împărtăși. Dacă vorbim de prima problemă menționată – împuterniciri pentru dizolvarea Parlamentului, trebuie să ținem cont de echilibru puterilor. Comisia este dispusă să lucreze atât cu instituția Președinției, cât și cu Guvernul și Parlamentul, pentru a identifica cele mai bune soluții. Cât privește posibilitatea modificării Codului electoral și în această privință – Comisia este gata să colaboreze cu RM”, a explicat oficialul.

Totodată, Gianni Buquicchio a afirmat că alegerea modelului sau sistemului electoral este o alegere suverană a statului, „aceasta este o alegere care revine Parlamentului, societății și țării”.

„De aceea, Comisia nu se va amesteca în ceea ce privește alegerea sistemului electoral, care pentru care va opta RM, dar suntem gata să împărtășim experiențele noastre. Însă, pentru aceasta, Comisia are trei condiții: unu – orice modificare la legislația electorală trebuie să fie modificată cu cel puțin un an înainte de scrutinul electoral. Doi – să existe un proces vast cuprinzător de discuții și dezbateri în acest proces: autorități, partide politice, societatea civilă pe marginea reformei. Trei – reforma electorală să fie adoptată în urma celui mai larg consens posibil, la nivel politic în țară”, a conchis Gianni Buquicchio.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților