[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele CEC: Scrutinul prezidențial, desfășurat într-un an pandemic, a reprezentat o provocare
4 Februarie

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a participat astăzi la lucrările Conferinței de analiză post-electorală organizată de Asociația Promo-LEX, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, în cuvântul său de salut, Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil a subliniat faptul că alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 au prezentat un adevărat test pentru Republica Moldova. Și asta, în primul rând, pentru că au avut loc în condiții de plină criză epidemiologică.

„Am ținut cont de toate recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și am asigurat toate secțiile de votare cu echipament de protecție: măști, mănuși, dezinfectant, termometre, costume de protecție, ochelari. În fiecare secție de votare au fost adoptate măsuri speciale care să reducă, la maximum posibil, riscurile de infectare cu noul virus COVID-19”, a punctat președintele CEC.

Relaționarea interinstituțională a reprezentat un alt element cheie în desfășurarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. „Colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe a facilitat deschiderea a cât mai multe secții de votare posibile în contextul evoluției negative COVID-19 în mai multe state europene. Toate statele au fost deschise pentru colaborare, chiar dacă au impus anumite condiții pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în diasporă. Cât privește asigurarea la vot pentru alegătorii din stânga Nistrului, reiterez și cu această ocazie că, pentru CEC toți alegătorii sunt egali în drepturi, iar puterea votului fiecăruia dintre cetățenii Republicii Moldova este aceiași”, a concluzionat Dorin Cimil.

Pe finalul mesajului, președintele CEC a mulțumit pentru colaborarea eficientă și benefică întru monitorizarea și dezvoltarea unor procese electorale democratice și și-a exprimat speranța în menținerea lor în limitele colegialității și profesionalismului.

În context, a fost lansată invitația pentru participarea la discuțiile de analiză post-electorală, organizate de CEC, pentru zilele de 18-19 februarie, unde vor continua dezbaterile referitoare la subiectele specifice alegerilor prezidențiale din 2020.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților