[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele CEC: „Scrutinul prezidențial a fost o provocare nu doar pentru societatea RM, dar și pentru CEC”
2 Februarie

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, susține că, cu ocazia Zilei Internaționale a Alegerilor, în întreaga lume se desfășoară mese rotunde, în cadrul cărora se discută despre importanța alegerilor într-o societate democratică, informează CURENTUL.

Alina Russu a declarat că, în această zi, se trec în revistă principalele evenimente din istoria alegerilor și a democrației, se abordează provocările legate de organizarea și desfășurarea alegerilor credibile și transparente.

Potrivit ei, anul 2016 a fost un an important pentru RM și, desigur, pentru CEC.

„Astfel, pentru prima dată în ultimii 20 ani, cetățenii au avut posibilitatea să-și aleagă Președintele în mod direct și liber exprimat. Acest scrutin a fost o provocare nu doar pentru societatea RM, dar și pentru CEC. Procesul electoral este unul vast, complex și categoric nu este un proces spontan sau haotic. Cele mai multe activități sunt activități bine planificate pentru perioada electorală. Totodată, alegerile nu înseamnă doar o zi, atunci cînd vin alegătorii la secțiile de votare, alegerile sunt compuse dintr-o serie de activități implementate la diferite etape de pregătire a evenimentului electoral. Pregătirea pentru acest eveniment electoral începe imediat a doua zi după anunțarea rezultatelor alegerilor”, a precizat ea.

Totodată, Alina Russu a enumerat cîteva dintre obiectivele Zilei Internaționale a Alegerilor, pe lîngă consolidarea încrederii în ireversibilitatea procesului democratic. „Mai este vorba de reconfirmarea importanței alegerilor ca prim criteriu al democrației și a legalității celor aleși, informarea populației despre principalele realizări și provocările legate de sistemele electorale aplicate, atragerea atenției autorităților și clasei politice asupra rolului major pe care îl au în promovarea culturii democratice și ridicare ratei de participare la alegeri. Informarea persoanelor care votează pentru prima dată și a tinerilor alegători despre valorile democratice”, a enumerat Russu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților