[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele CEC: „Fără reguli de drept precise, alegerile sunt de neconceput”
16 Februarie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizează astăzi o conferința post-electorală cu tema „Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”, informează CURENTUL.

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat că alegerile directe ale președintelui RM au fost dorite de majoritatea cetățenilor țării noastre, iar organizarea și desfășurarea acestora a reprezentat o provocare pentru toți subiecții implicați în acest proces.

„Cu siguranță, scrutinul prezidențial din 2016 a trezit un interes sporit din partea opiniei publice și acest scrutin va continua să fie un subiect de studiu. Cert este faptul că, fără reguli de drept precise, alegerile sunt de neconceput, aceasta se referă atât la principiile fundamentale ale dreptului electoral, care sunt consfințite în tratatele internaționale, cât și în Constituție – până la reguli de detaliu vizavi de procedura de vot sau administrare alegerilor”, a precizat ea.

Totodată, președinta CEC a menționat că alegerile prezidențiale nu sunt alegeri care se organizează în mod spontan. „Confirm că pregătirea pentru următoarele alegeri încep odată cu finalizarea scrutinului și odată cu validarea. Evenimentul de astăzi reprezintă una dintre etapele acestei activități ample și complexe. Scopul nostru pe parcursul acestor două zile de lucru e să avem discuții constructive și să efectuăm un schimb de opinii utile pentru toate actorii implicate în procesul electoral, iar la final să obținem o analiză a punctelor tari și slabe a legislației electorale și a procedurilor utilizate, recomandări concrete pentru perfecționarea legislație, dar și un plan de acțiuni menit să perfecționeze activitatea organelor electorale”, a afirmat Russu.

La rândul său, președintele Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, a spus că alegerile prezidențiale din 2016 necesită o analiză complexă.

„O analiză multidimensională care ar genera o serie de concluzii și care mai apoi ar ajunge în agenda politică a Parlamentului pentru a veni cu o serie de modificări, amendamente la legislația în vigoare care reglementează procesul electoral. Pentru ca viitoarele alegeri prezidențiale să aibă loc puțin în alt format, să putem evita acele deficiențe legale, pentru a putea avea un scrutin mai echitabil, mai funcțional, cu mai puține încălcări și care ar genera pe final un grad mai înalt de încredere publică ca rezultat al acestui scrutin”, a conchis Tănase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților