[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele CCRM a avut o întrevedere cu Ambasadorul Lituaniei în RM
12 Decembrie

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) Veaceslav Untila a avut o întrevedere cu Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Kęstutis Kudzmanas, transmite CURENTUL.

În cadrul întrevederii Președintele CCRM a relatat despre cooperarea instituției supreme de audit (ISA) din țară cu Oficiul Național de Audit al Lituaniei, menționând despre suportul și consilierea acordată în consolidarea capacităților de audit TI.

La fel, domnul Untila a vorbit despre prezentarea Raportului Anual pe anul 2017 în Parlament, document ce reflectă pe deplin activitatea instituției. Legislativul a constatat un grad înalt de realizare a Programului de activitate și a ponderii rapoartelor de audit aprobate și apreciate drept calitative, a remarcat Președintele CCRM.

Ultimele evoluții ale activității de consolidare instituțională și planurile de viitor au fost, de asemenea, subiect de discuții. La acest capitol, Președintele CCRM a ținut să menționeze despre intenția instituției supreme de audit de a prelua și implementa bunele practici în domeniul automatizării procesului de management al auditului, prin utilizarea programelor informaționale specializate.

Un alt subiect de discuție a fost și certificarea personalului cu atribuții de audit public, fiind o prevedere a noii Legi privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a Republicii Moldova și totodată, unul din obiectivele principale ale dezvoltării instituționale, prevăzut în Planul de Dezvoltare Strategică a CCRM pentru perioada 2016-2020. Certificarea auditorilor este un obiectiv ambițios pentru Curtea de Conturi, acest proces fiind organizat la puține instituții supreme de audit externe, a informat dl Untila, remarcând că, instituția va depune toate eforturile pentru a înregistra rezultate pozitive și de a ridica nivelul de profesionalism al auditorilor.

Președintele CCRM a informat înaltul oficial despre aspectele actuale ale cooperării cu experții din cadrul proiectelor implementate de Delegația Uniunii Europene în Moldova, Oficiul Național de Audit al Suediei, precum și de Curtea de Audit a Olandei. În anul curent, doi experți angajați în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene acordă asistență instituției supreme de audit din țară, pe aspecte legate de îmbunătățirea abilităților de efectuare a auditului financiar, precum și optimizarea proceselor de management instituțional, planificare și raportare. Instituția supremă de audit depune eforturi pentru asimilarea asistenței și implementarea recomandărilor oferite de partenerii externi de dezvoltare, a remarcat domnul Untila.

Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Kęstutis Kudzmanas a apreciat înalt deschiderea și transparența instituției supreme de audit din Republica Moldova. Dumnealui a remarcat eforturile depuse de către conducerea CCRM pentru a deveni o instituție performantă și modernă, care activează în conformitate cu standardele internaționale, investind continuu în calitatea angajaților săi, care vor aduce plusvaloare, calitate și beneficiu în auditul public extern.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților