[ X ]
Președintele CC: „Nu știu unde era să fie astăzi R. Moldova fără Convenția Europeană pentru Drepturile Omului”
6 Octombrie

Republica Moldova celebrează, astăzi, 20 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției Europene pentru Drepturile Omului, în baza căreia cetățenii se pot adresa la CtEDO, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului, Președintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru, a specificat că mecanismul instituțional al Convenției a contribuit, prin rigorile sale, la eliminarea carențelor în legislația națională.

„Nu știu unde era să fie astăzi R. Moldova fără această Convenție. Ea a stat la baza materiei de drepturi fundamentale ale omului. Ca punct de pornire la declararea Independenței statului, ulterior și votarea unei noi Constituții. Mecanismele de protecție a drepturilor omului prin această Convenție este cunoscută cetățenilor. R. Moldova numără împotriva sa un număr impresionant de cereri depuse la Strasbourg. Curtea a pronunțat soluții pentru 2 500 de cereri. Majoritatea referindu-se la nediscriminare, accesul la justiție, etc.”, a spus Tudor Panțîru.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a specificat că, în acești 20 de ani, R. Moldova a avansat mult la capitolul protecția drepturilor omului, dar nu suficient.

„Eforturile noastre în continuare vor duce la executarea cerințelor expuse în Convenție. În ultimii ani am reușit adoptarea unor pachete de legi în acest sens, avem un indicator relevant în scăderea cererilor la CEDO din partea R. Moldova. Numărul lor, din păcate, este încrederea redusă a cetățenilor în justiția națională.

Pentru noi este importantă ajustarea legislației europene la cea națională. Ne-am angajat împreună cu Guvernul să creăm o societate pe model european, prin reforme și diverse pachete de legi și proiecte. Scopul nostru final este să avem un stat puternic, care să servească interesele cetățenilor R. Moldova”, a spus Andrian Candu.

La rândul său, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a enumerat câteva cazuri depuse la CEDO și a declarat că actualmente, în R. Moldova se conturează tendința unor mecanisme de creare a unui sistem național de promovare a drepturilor omului bazat pe instrumente juridice temeinice și viabile.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților