[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele: Am adus mulțumiri ONU pentru oferirea unei platforme importante de sensibilizare a comunității internaționale cu privire la diferendul transnistrean
6 Septembrie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi, o întrevedere cu asistentul Secretarului General ONU pentru Afaceri politice, consolidarea păcii și operaţiuni de menţinere a păcii, Miroslav Jenča, informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că au abordat subiecte legate de situația din țară și din regiune, de cooperarea bilaterală, precum și de perspectivele de conlucrare pe viitor.

„Am menționat că ONU este un partener de încredere al Republicii Moldova, exprimând gratitudine pentru asistența oferită Moldovei pe parcursul a două decenii de colaborare în vederea modernizării și dezvoltării țării. Totodată, am remarcat că de-a lungul anilor, Republica Moldova a susținut agenda organizației privind menținerea păcii și securității internaționale, asigurând detașarea militarilor moldoveni în operațiunile ONU de menținere a păcii din diverse regiuni ale lumii. De asemenea, am adus mulțumiri ONU pentru oferirea unei platforme importante de sensibilizare a comunității internaționale cu privire la diferendul transnistrean și pentru sprijin în identificarea unei soluții bazate pe respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a scris Dodon.

Potrivit lui, și-a exprimat speranța în menținerea consensului dintre Rusia, SUA și UE referitor la Moldova, care poate deveni un caz model de relansare a unei țări cu sprijinul conjugat al tuturor actorilor globali.

„Am reiterat că instituția prezidențială va continua promovarea politicii externe echilibrate care constituie un element-cheie pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă țara noastră. Am subliniat că rezolvarea problemei transnistrene cu participarea SUA, FR și UE va constitui un alt exemplu de conlucrare a celor mai mari puteri, pentru alte regiuni. L-am informat pe înaltul oficial că în a treia decadă a lunii septembrie voi participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale ONU, unde, de la cea mai importantă tribună a lumii, voi vorbi despre prioritățile naționale de dezvoltare a țării și de asigurare a securității și păcii în regiune. Miroslav Jenča a salutat procesele de democratizare ce au loc în Moldova, asigurându-ne de sprijin pe toate domeniile de interes comun”, a mai scris Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților