[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președinta Consiliului Concurenței oferă detalii despre împrumutul de 75 milioane lei acordat de AIC companiei „Air Moldova”
4 Octombrie

Președinta Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, spune că împrumutul de 75 000 000 lei acordat de Aeroportul Internațional Chișinău companiei „Air Moldova” a fost ajutor de stat, iar inițiativa a aparținut Ministerului Economiei, transmite CURENTUL cu referire la interviul acordat pentru www.moldnova.eu.

Viorica Cărare spune că ajutorul de stat sunt banii publici acordați mediului de afaceri din partea statului în anumite condiții.

„Aceștia sunt acordați fie direct, fie prin anumite înlesniri, în urma cărora o anumită sumă de bani nu ajunge în bugetul de stat.

Legea cu privire la ajutorul de stat reglementează modalităţile de autorizare, monitorizare şi raportare a ajutorului de stat. Bunăoară, există o întreprindere care intră în faliment, iar statul analizează cum e mai bine și cum e mai eficient: să susțină sau nu această întreprindere și dacă în urma acestui ajutor va putea fi redresată situația economică a acesteia”, a spus Viorica Cărare.

De asemenea, ea a menționat că acordarea ajutorului de stat o decid furnizorii.

„Acordarea efectivă a ajutorului de stat o decid furnizorii (ministerele, agențiile, primăriile etc.). Totuși, acest ajutor trebuie notificat la Consiliul Concurenței, iar noi analizăm dacă cel din urmă va distorsiona semnificativ concurența. Un exemplu recent de ajutor de stat este cel al Aeroportului Chișinău care a acordat 75 de milioane de lei întreprinderii Air Moldova. Inițiatorul a fost Ministerul Economiei.

Astfel, agentul economic X are un avantaj și distorsionează concurența, iar noi analizăm cum e distorsionată. Dacă n-ar fi acest ajutor, întreprinderea respectivă ar fi în condiții egale cu concurenții săi, însă în cazul în care statul îi oferă un ajutor, acest agent economic capătă un avantaj în raport cu ceilalți rivali. Noi trebuie să urmărim ca avantajul să-l mențină la suprafață pe agentul economic X și nu să-i ruineze pe ceilalți, eliminându-i de pe piață”, a precizat Viorica Cărare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților