[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președinta CEC, despre modificarea Codului Electoral: Nu se încadrează în normele Codului bunelor practici, aprobat de către Comisia de la Veneția
21 Iunie

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, și-a exprimat opinia referitor la ultimele modificări ale Codului Electoral, ce vizează numirea și demiterea membrilor CEC, adoptate, recent, de Parlament, în prima lectură, informează CURENTUL.

Alina Russu a precizat că, în prezent, Codul Electoral, care este încă aplicabil, stabilește că membrii CEC, și ei sunt 9 la număr, sunt desemnați: 8 membri – de către Parlament, de fracțiunile parlamentare, aplicând principiul proporționalității între guvernare și opoziție, și un membru este desemnat de către Președinte RM. După care, toți 9 membri sunt confirmați prin hotărâre de către Parlamentul RM.

„Pe partea de demitere a membrilor, în cazul în care sunt deciziile de constatare care rămân definitive pentru încălcarea prevederilor legale, pentru că ele sunt foarte exhaustiv enunțate în art. 20, dar și pe partea de încălcare a prevederile stabilite la art. 19 al. 2 și în special, atunci când membrii au depus jurământ – s-au angajat să nu fie membri ai partidelor politice, să nu facă parte din activitățile politice sau să vină cu declarații politice. Deci, în cazul constatărilor stabilite în art. 19 al. 2 trebuie să fie constatare făcută prin instanța de judecată, după care Parlamentul să vină cu decizia de demitere. Respectiv, acest criteriu, această garanție se propune a fi exclusă ca decizia de demitere a membrilor să fie una politică și să fie adoptată de către Parlament”, a explicat Russu.

Fiind întrebată ce crede despre modificările în Codul Electoral ce vizează numirea și demiterea membrilor CEC, președinta CEC a spus:

„Eu, personal, consider că asta nicidecum nu se încadrează în normele Codului bunelor practici, aprobat de către Comisia de la Veneția, unde sunt foarte clar stabilite criteriile în care caz pot fi demiși membrii. Noi nu am adoptat o decizie a CEC în privința aceasta, ca să pot să spun că este opinia CEC”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților