Independent.co.uk a publicat un articol în care se vorbește despre calea parcursă de Andrei Năstase, începând cu anul 2012 și până în prezent, cum și-a început cariera politică, dar și despre planurile sale actuale.
Fostul viceprim-ministru candidează pentru președinția țării, scrie Kim Sengupta la Chișinău. El știe că sprijinul din partea Occidentului împotriva Kremlinului va fi vital.
„Democrația și statul de drept au un drum greu în Moldova,” spune Andrei Năstase, care dorește să devină următorul președinte al țării (foto prezentată)
Andrei Năstase a devenit o țintă în vizor din cauza rolului său în dezvăluirea unei rețele criminale conduse de mafia rusă și de oligarhi puternici și dubioși care au spălat o sumă uluitoare de 22 miliarde de dolari (17 miliarde de lire sterline) din bani iliciți.
Focuri de armă au fost trase în apropierea casei familiei avocatului și fostului procuror din Chișinău, capitala Moldovei; ulterior a fost descoperită o cameră ascunsă instalată în interiorul casei. Mașini cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene, o enclavă rusă, îl urmăreau zilnic. Soția și copiii săi au fost hărțuiți, la fel ca și fratele său Vasile, jurnalist și fost deputat.
După ce Năstase s-a îmbolnăvit brusc, medicii au suspectat că el fusese victima unei intoxicații cu mercur, când au descoperit un nivel de cinci ori peste norma admisibilă de mercur în sângele său. După recuperare, el a decis să-și trimită soția și copiii în afara țării, pentru siguranța lor.
Începând cu 2012, familia a fost separată timp de opt ani, Năstase și alți activiști pro-democrație confruntându-se cu presiuni constante într-o perioadă de turbulență persistentă la mai bine de un deceniu de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică. Reformatorii au continuat să lupte. În 2018, Năstase a candidat și a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, învingând candidatul pro-rus Ion Ceban.
Cu toate acestea, alegerile au fost invalidate de către instanțele judecătorești pe baza unui motiv tehnic. Năstase ar fi făcut campanie electorală în ziua alegerilor prin pretinsa încălcare a legislației. Decizia a dus la proteste de stradă prelungite și la critici ample din partea administrației americane și a Uniunii Europene, Bruxelles-ul suspendând, drept pedeapsă, un pachet de ajutor în valoare de 100 de milioane de euro (84 de milioane de lire sterline) pentru Moldova.
În cele din urmă, Curtea de Apel din Chișinău a anulat interdicția pentru Năstase și l-a repus în funcția de primar al Chișinăului. Cu toate acestea, el era ministru de interne în cabinetul liberal condus de prim-ministrul (actual președinte) Maia Sandu. El a devenit ulterior viceprim-ministru, dar ulterior guvernul a căzut, după ce a pierdut un vot de neîncredere. Sandu a devenit președinte după ce a câștigat alegerile din 2021.
Năstase a intrat în mediul academic. Acum, însă, el candidează la alegerile prezidențiale din octombrie, într-un moment în care Moldova este prinsă în focul încrucișat geopolitic al războiului din vecina Ucraina, al tensiunilor legate de Transnistria separatistă – din punct de vedere juridic, o parte a țării, dar cu o puternică prezență militară rusă – și al avertismentelor privind încercarea Kremlinului de a impune controlul în fostele state sovietice.
Andrei Năstase a ieșit în stradă în timpul unui protest cu privire la viitorul Moldovei (foto prezentată)
Năstase va face campanie, spune el, pentru susținerea viitorului Moldovei în Uniunea Europeană, consolidarea aplicării legii împotriva corupției și a crimei organizate și integrarea Transnistriei în țară prin dialog.
El spune că, deși mică și cu o populație de doar 3,3 milioane de locuitori, Moldova va avea o importanță internațională datorită poziției sale strategice și încearcă să susțină cauza țării sale în străinătate. El a participat săptămâna trecută la Convenția Națională Republicană din Milwaukee și intenționează să participe luna viitoare la Convenția Națională Democrată din Chicago.
„Democrația și statul de drept au un drum dificil în Moldova. Amenințările de violență cu care ne-am confruntat au fost foarte stresante și am fost foarte îngrijorat pentru familia mea. De asemenea, acești oameni puternici abuzează de lege. Regimul oligarhic m-a împiedicat să fiu primar, în pofida faptului că am câștigat, deoarece în ziua alegerilor i-am îndemnat pe oameni să iasă la vot. Nu am spus: „Votați pentru mine”, ci doar votați pentru oricine. Alți candidați au fost mult mai partizani în alegeri, dar interesele dobândite au folosit acest lucru ca o scuză pentru a mă opri”, spune Năstase.
„Am fost activiști de când eram mici. Fratele meu Vasile a fost unul dintre semnatarii declarației de independență [față de Uniunea Sovietică]. Simt că îmi pot servi țara în viața publică atunci când trecem printr-o situație foarte dificilă. Atât pe plan intern, cât și internațional, ne confruntăm cu provocări foarte dificile.”
Serviciul de securitate al Moldovei susține că Kremlinul a trimis în secret milioane de dolari pentru mituirea funcționarilor și cumpărarea de voturi în alegerile locale. Luna trecută, guvernele SUA, al Marii Britanii și al Canadei au acuzat Rusia că „încearcă să submineze instituțiile democratice moldovenești în preajma alegerilor prezidențiale din octombrie și a referendumului privind aderarea Moldovei la UE”.
Se susține că mai mulți judecători își datorează poziția și loialitatea oligarhului Vladimir Plahotniuc, care face obiectul unor sancțiuni din partea Departamentului de Stat al SUA pentru că ar fi folosit funcționari judiciari pentru a ținti în rivalii săi politici și de afaceri.
Între timp, Trezoreria SUA l-a sancționat pe Ilan Șor, condamnat pentru fraudă în 2017 din cauza furtului unui miliard de dolari din băncile moldovenești cu trei ani înainte. Miliardarul și politicianul pro-Kremlin, care are acum cetățenie israeliană și rusă, trăiește între Moscova și Tel Aviv.
Năstase și-a încrucișat sabia cu ambii. Plahotniuc este văzut ca fiind principalul inițiator al anulării alegerilor pentru primărie. Iar despre Năstase se spune că a stârnit animozitatea lui Șor în timpul investigațiilor sale privind schema clandestină de bani „Laundromatul rusesc”, în care 16 judecători și patru funcționari judiciari au fost acuzați de corupție. În afară de cele 22 de miliarde de dolari din Moldova, se presupune că alte 60 de miliarde de dolari au fost „spălate” prin alte țări din fostul bloc sovietic.
Năstase spune: „Am descoperit operațiuni care implicau mafia rusă. Această schemă a direcționat miliarde de dolari prin Moldova, folosind cel puțin 21 de societăți-fantomă pentru fabricarea cererilor de rambursare a datoriilor în fața instanțelor moldovenești, care au fost apoi folosite pentru a transfera fonduri către bănci moldovenești și, ulterior, către bănci din diferite țări. De acolo, banii au fost distribuiți către peste 5000 de societăți din 96 de țări.”
Shor și-a format propriul partid politic, „Șor”, care a fost dizolvat după ce o instanță a decis că acesta finanțase dezordine și tulburări. Cu toate acestea, după ce a fost invocat că interdicția fusese impusă prea repede, decizia a fost anulată de Curtea Constituțională.
Grupul lui Șor se aștepta să fie însoțit în blocul pro-Moscova de Ion Ceban, care în scurt timp a devenit primar al Chișinăului, în mod implicit, atunci când Năstase a fost interzis. Aceștia se pot aștepta la sprijinul unei părți a electoratului din Moldova, precum și a unui număr considerabil din Transnistria și Găgăuzia, ultima fiind o regiune a cărei populație turcică vorbește limba rusă și al cărei lider Evghenia Guțul are legături strânse atât cu Șor, cât și cu Vladimir Putin. Fostul președinte Igor Dodon, care, de asemenea, se aștepta să candideze, și-a declarat retragerea din cursa prezidențială pe fondul unor informații că îl va înlocui un protejat de-al său.
Sandu, singurul candidat proeuropean până la decizia lui Năstase să candideze, a beneficiat până acum de sprijinul larg al statelor occidentale. Năstase, care a fost în afara politicii principale timp de patru ani, susține că în lunile următoare campania sa va lua amploare.
„Îmi voi menține mesajul, susțin cu tărie integrarea Moldovei în Uniunea Europeană”, spune el, adăugând, totuși, că este necesar să se acorde cea mai mare atenție pentru a se asigura că nu va îndepărta de sine persoanele cu valori sociale conservatoare.
„Cred că UE trebuie să recunoască și să respecte culturile diverse ale țărilor sale membre, să recunoască contextele istorice, sociale și culturale care modelează națiunile, promovând în același timp unitatea și cooperarea. Această sensibilitate culturală cu siguranță va consolida UE și se va asigura că toate statele membre se simt valoroase și respectate.”
Năstase și Sandu au fost cândva aliați. Ea i-a sprijinit puternic campania la primărie. La alegerile prezidențiale din 2016, deși conducea marginal în sondaje, Năstase s-a retras în favoarea ei pentru a se asigura că votul proeuropean nu este împărțit împotriva grupului pro-Moscova.
Dar ei s-au certat din cauza rolului partidului lui Sandu în numirea unui procuror general, acțiuni care au fost considerate neconstituționale și ilegale. Acțiunile acestuia, acuză el, a dus la căderea unui guvern progresist, exact rezultatul scontat de „psihoza și isteria alimentate de propagandiștii KGB”.
„Motivul pentru care candidez acum este că nu cred că guvernul și-a îndeplinit promisiunile. Cred că este foarte important să ne implicăm în procesul democratic pentru a le contesta mandatul celor aflați la putere. Acest lucru îi menține pe oameni implicați în politică”, spune el. „Dacă nu reușim să implicăm oamenii, apare apatia și acest lucru creează condițiile pentru ca regimul oligarhic să câștige. Asta va fi rău pentru Moldova și pentru Europa”” – menționează sursa citată.