[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premii bănești și distincții pentru veteranii MAI care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare de la Cernobîl
25 Aprilie

La 26 aprilie 2018 se împlinesc 32 de ani de la producerea accidentului nuclear de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, un dezastru care a luat viețile oamenilor, iar cei rămași în viață și astăzi suportă consecințele.

În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, împreună cu Secretarul General de Stat, Simion Carp au participat la o întâlnire de suflet cu veteranii MAI, participanți la lichidarea consecințelor acestei catastrofe, nu doar a Republicii Moldova, dar a întregii omeniri.

Ministrul de Interne a mulțumit foștilor dar și actualilor angajați MAI care au trăit această dramă și care au salvat vieți omenești, pentru curajul și implicarea de care au dat dovadă în acțiunile la care au fost antrenați în acea perioadă deloc ușoară.

Astfel, în semn de recunoștință, pentru bărbăția și responsabilitatea manifestată la lichidarea consecințelor avariei, participanții au fost menționați cu distincția Crucea „Pentru merit” de clasa I și II și premii bănești.

Vice-președintele Asociației Obștești Uniunea Cernobîl din Moldova, Andrei Vicolaș, a spus în cadrul evenimentului despre importanța acțiunilor menite să aducă mulțumire și sprijin persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor, menționând despre plăcerea revederii pe care o simt acești oameni, care au trăit aceeași tragedie.

Menționăm că accidentul nuclear de la centrala atomoelectrică din Cernobîl s-a produs în noaptea spre 26 aprilie 1986, ora 01:23, iar în prezent, Ministerul Afacerilor Interne are 37 de veterani care au participat la lichidarea consecințelor lui. În memoria celor care și-au pierdut viața și în semn de respect pentru toți participanții, în muzeul MAI a fost amenajat un spațiu ce reflectă acel eveniment tragic al omenirii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților