[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul va beneficia de pază de stat timp de un de zile după încheierea mandatului, însă cu o condiție
17 Noiembrie

După încheierea mandatului de Premier, persoana respectivă va beneficia de pază de stat încă un de zile, aceasta dacă mandatul deținut va fi mai mare de un an. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Parlament, în prima lectură, informează CURENTUL.

Potrivit proiectului, articolul 27 din Legea nr.64-XII din 31.05.1990 cu privire la Guvern se completează cu punctual 10) cu următorul cuprins:

„10) Prim-ministrul Republicii Moldova, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor, beneficiază de asigurarea securității în decursul unui an de zile, dacă mandatul acestuia a avut o durată de cel puțin un an”.

Autorii proiectului – deputații liberali afirmă că este necesară o asemenea completare pentru că asigurarea securității Premierului nu este prevăzută în nici un act legislative, fiind prevăzută pentru ex-președintele țării – 4 ani și ex-președintele Parlamentului – 1 an.

„Această lacună creează incertitudine în activitatea SPPS și creează dificultăți în gestionarea personalului destinat asigurării protecției persoanelor protejate”, menționează autorii proiectului de lege.

Totodată, ei susțin că trebuie de menționat anume „durată de cel puțin un an” avînd în vedere experiența Republicii Moldova de succedare a mai multor Guverne în perioade relative scurte de timp.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților