[ X ]
Premierul: „Prea mare a fost crezul libertății noastre, măsurat în vieți și destine omenești”
2 Martie

Un miting de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru din 1991-1992 a avut loc astăzi la Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău, informează CURENTUL.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a menționat și apreciat bărbăția eroilor căzuți în lupta pentru integritatea și independența Republicii Moldova.

„Au trecut 26 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și suveranității Republicii Moldova, ani care au lăsat o urmă adâncă în sufletele noastre, o durere a poporului. Prea mare a fost crezul libertății noastre, măsurat în vieți și destine omenești. Sute de familii își mai plâng și astăzi soții, fiii care nu se mai întorc de pe câmpurile de luptă. Un popor nu are prezent și nu are viitor, dacă nu-și cinstește eroii care au făcut istorie. Apreciem înalt bărbăția polițiștilor, militarilor și voluntarilor, care s-au ridicat în apărare. Urmând faptele eroice care au fost săvârșite, este o lecție pentru tânăra generație. Avem nevoie și astăzi de asemenea modele care să ne conducă la realizări frumoase”, a declarat Filip.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, s-a referit la primăvara anului 1992, dar și la importanța de a promova Ziua Păcii în Republica Moldova.

„Primăvara pentru moldoveni este un anotimp deosebit, care de obicei vine cu speranța că anul va fi unul mai frumos. În 1992, noi am avut parte de o primăvară deosebită, a fost cam tot așa, iar moldovenii au văzut altfel cum curgea Nistrul. Împotriva noastră au luptat militari cu mitraliere, cu tancuri, cu artilerie grea, este incomparabil atunci când îți aperi patria și atunci când mergi să lupți pe teritoriul altui stat. Veteranii sunt ambasadorii păcii, doar nebunii își doresc războaie, iar oamenii cu rațiune vor pace. De 2 ani, veteranii de război participă pe 21 septembrie la Ziua Păcii, acolo unde noi venim împreună cu copiii și promovăm pacea în Republica Moldova”, a menționat Jizdan.

La sfârșitul mitingului, reprezentanții statului au depus flori la monumentul „Mama Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”.

De menționat că, astăzi se împlinesc 26 de ani de la conflictul armat de pe Nistru, care s-a declanșat pe 2 martie 1992. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici până astăzi, dar potrivit unor estimări, au murit aproape 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane din regiunea transnistreană.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților