[ X ]
Premierul, la L.T. „Alecu Russo” din s. Cojușna, Strășeni: Vreau să vă încurajez să învățați cât mai mult
31 Martie

730 de elevi care învață în Liceul Teoretic „Alecu Russo” din Cojușna, Strășeni, își vor continua studiile în condiții moderne, după ce instituția a fost renovată capital, mobilată și dotată cu echipamente performante. Lucrările de reparație s-au încheiat în martie curent și au avut loc în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, implementat cu sprijinul Băncii Mondiale, transmite CURENTUL.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat astăzi instituția, a discutat cu profesorii și elevii și și-a exprimat convingerea că noile condiții de instruire influențează pozitiv motivația copiilor de a face studii de calitate. Prim-ministrul a apreciat inclusiv faptul că de condiții modernizate de studii vor beneficia copii din mai multe localități, instituția fiind o școală de circumscripție. Ultima reparație a instituției s-a făcut cu aproape 50 de ani în urmă, de aceea după renovare, atât elevii, cât și cadrele didactice spun că vin cu multă bucurie la liceu.

Valoarea totală a lucrărilor de renovare și dotare a liceului se ridică la 18 milioane de lei. A fost achiziționat mobilier nou, tehnică performantă pentru sălile de clasă, au fost instalate rețele noi inginerești și sisteme de supraveghere. Au fost dotate cu utilaje moderne bucătăria, cabinetul medical și sala de sport. Pentru a asigura instituția cu sursă de apă a fost construită și o sondă arteziană. De menționat, că anterior, liceul nu era conectat la o sursă de apă potabilă.

În discuții cu prim-ministra, copiii au spus că de când au revenit în școala renovată, orele au devenit mai interesante, fiind organizate în mod interactiv. Acum la lecții sunt folosite ecrane, mobilier și laboratoare noi, iar fiecare elev are propriul dulăpior pentru haine.

„Trebuie să modernizăm cât mai multe școli pentru ca toți copiii din țară să beneficieze de asemenea condiții de studii. Vreau să vă încurajez să învățați cât mai mult. Poți obține succes numai dacă înveți și muncești. Chiar dacă aveți table interactive, nimic nu poate înlocui cărțile și lectura”, le-a spus Natalia Gavrilița elevilor.

Directoarea instituției, Daniela Donoagă, i-a comunicat prim-ministrei despre planurile de dezvoltare a liceului, intenția de a construi un teren sportiv afară, dar și despre faptul că a angajat 3 persoane refugiate din Ucraina, care au apreciat mult receptivitatea și condițiile în care au fost primite în localitate.

„Astfel de proiecte sunt o piatră de temelie în reformarea întregului sistem de învățământ. Avem toate condițiile necesare, chiar și clase virtuale. Nouă, profesorilor, ne rămâne doar să planificăm astfel lecțiile, încât să fie cât mai atractive pentru elevi”, a spus profesoara de limbă română, Mariana Postica. Și alți pedagogi au apreciat importanța acestui proiect benefic pentru învățământul de calitate și care oferă condiții excepționale pentru copii, ceea ce reprezintă un succes pentru întreaga comunitate.

La rândul său, Natalia Gavrilița a asigurat că Guvernul va continua să atragă cât mai multe fonduri pentru a investi nu doar în modernizarea școlilor, ci și în instruirea profesorilor: „Efortul dvs. pune bazele pentru dezvoltarea viitorului, datorită tinerilor care vor aduce plus valoare Republicii Moldova. Vă mulțumesc pentru dedicație, pentru că rămâneți în țară și investiți în copiii noștri. Credem foarte mult în efortul profesorilor și vom investi pentru a reforma întregul sector de pedagogie”.

Școala de circumscripție din Cojușna este una dintre cele 23 de instituții din țară care au fost renovate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, implementat în perioada 2013-2022, de către Ministerul Educației și Cercetării, iar costurile fiind acoperite printr-un împrumut de la Banca Mondială, în valoare totală de 50 milioane de dolari.

Datorită PRIM, 16.000 de elevi au beneficiat de studii în condiții moderne; au fost dotate 100 de instituții de învățământ cu echipament modern și materiale pentru educația incluzivă pentru 1700 de copii cu dizabilități; au fost achiziționate 10.000 de laptopuri pentru asigurarea accesului la învățământul la distanță; precum și au fost dotate 160 de instituții de învățământ cu echipament și materiale necesare pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie. De asemenea, 9 000 de angajați ai sistemului educațional au beneficiat de instruiri în scopul dezvoltării competențelor profesionale. Toate acțiunile au fost îndreptate spre îmbunătățirea calității procesului educațional și eficientizarea sectorului educației. Proiectul este în ultimul an de implementare, iar în proces de renovare, pe ultima sută de metri, mai este doar Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Anenii Noi.

Cristina Pendea

20220331-_M4_0003 20220331-_M4_0011 20220331-_M4_9892 20220331-_M4_9954 20220331-_M4_9986 20220331-_M4_9991

Inapoi la arhiva noutaților