Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu procurarea vaccinelor anticoronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetățenilor, transmite CURENTUL.
”Vă rog din suflet să ne permiteți derogarea de la cadrul normativ pentru a negocia direct cu producătorii și a lansa cât mai curând procedura de procurare”, a declarat Aureliu Ciocoi, astăzi, în cadrul audierilor la Biroul permanent al Parlamentului privind situația social-economică și pandemică din țară. La audieri au participat Tatiana Ivanicichina, Secretar de Stat, Ministerul finanțelor, și Tatiana Zatîc, Secretar de Stat, Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale.
Oficialii din cadrul Guvernului au prezentat statistici alarmante privind numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID și capacitățile la limită ale sistemului de sănătate publică, fapt care impune urgentarea achiziționării vaccinelor pentru imunizarea în masă.
Premierul interimar a informat membrii Biroului permanent că Guvernul a identificat în Fondul de rezervă al Guvernului, în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, suficientă estimativ pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin.
În intervenții, membrii Biroului permanent au adresat mai multe întrebări privind gestionarea procesului de luptă cu pandemia și asigurarea cu vaccinuri anticoronavirus.
Maria Ciobanu a precizat dacă continuă achitarea indemnizației unice în sumă de 16.000 de lei pentru lucrătorii medicali care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Deputata a fost informată că atât indemnizația de 16.000 de lei cât și indemnizația de 100.000 de lei familiilor lucrătorilor medicali răpuși de COVID sunt achitate. ”Suntem corecți față de medici”, a subliniat Aureliu Ciocoi.
La solicitarea Vicepreședintelui Parlamentului Alexandru Slusari, Tatiana Zatîc, Secretarul de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a prezentat detalii, potrivit cărora, pe lângă cantitatea de vaccinuri deja venită în țară, în lunile martie și aprilie se mai așteaptă peste 118 mii de doze, oferite gratuit pe platforma COVAX. Însă procurarea unui număr de cel puțin un milion de doze este imperativă, a declarat Tatiana Zatîc.
Deputatul Igor Grosu a exprimat susținerea față de solicitarea Guvernului în exercițiu de a procura vaccinele necesare cu derogare de la Legea privind achizițiile publice. ”Trebuie să imunizăm cât mai multă lume, în lanț, inclusiv în zile de odihnă”, a declarat deputatul și a îndemnat să fie mobilizate toate relațiile, inclusiv diplomatice, ale Republicii Moldova pentru a negocia cât mai rapid achiziționarea vaccinelor.
În context, Premierul interimar a subliniat că Moldova nu va favoriza niciun producător și că populația trebuie să aibă posibilitatea de a alege.
Deputatul Andrian Candu, de asemenea, a susținut inițiativa de procurare directă a vaccinelor. ”Vom susține acest proiect de lege. Spuneți-ne de ce mai aveți nevoie pentru a lansa vaccinarea pe o platformă largă”, a declarat deputatul.
În context, Premierul interimar a reiterat: ”Avem nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi. Avem nevoie de colaborare strânsă cu Parlamentul în corpore, fără diferențiere pe criterii politice. Avem nevoie de implicare, implicare și implicare!”.
Deputata Adela Răileanu a solicitat informații privind situația din spitalele capitalei la moment, inclusiv aprovizionarea cu medicamente și dispozitive medicale.
Deputații nu exclud o nouă inițiativă legislativă pentru achiziții directe a medicamentelor și dispozitivelor de către instituțiile medico-sanitare, pentru a asigura volumul necesar al acestora și a preveni o eventuală criză legată de lipsa lor.
La solicitarea deputatului Pavel Filip a fost prezentată informația privind realizarea procesului de vaccinare în prezent – sunt efectuate 50 de vaccinuri la un punct de vaccinare pe zi, iar acest proces este direct dependent de disponibilitatea vaccinului.
Deputatul Denis Ulanov a declarat că fracțiunea pe care o reprezintă în Biroul permanent va susține proiectul de lege privind procurarea vaccinelor prin derogare de la cadrul legal existent, având în vedere importanța socială majoră a acestuia.
Deputatul Corneliu Furculița, de asemenea, a salutat ideea achiziționării directe a unui volum important de doze de vaccin și a subliniat, totodată, că este important să ne asigurăm și de disponibilitatea cantității necesare de medicamente anti-COVID.
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a accentuat că lansarea procesului de vaccinare în masă și realizarea tuturor procedurilor necesare în acest sens este de importanță vitală.
Speakerul a mulțumit reprezentanților Guvernului în exercițiu, membrilor Biroului permanent pentru atitudinea constructivă față de acest subiect.
Totodată, Zinaida Greceanîi a îndemnat autoritățile responsabile să relanseze mesajele de precauție și responsabilitate a populației, pentru ca cetățenii să aibă grijă de sănătatea lor și a celor din jur.