[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul Filip: „Vom elabora și adopta un document de dezvoltare economică”
28 Februarie

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a prezentat prognozele economice pentru anul 2017, în contextul acordului semnat cu Fondul Monetar Internațional și a vizitei misiunii FMI la Chișinău – în perioada 14-28 februarie curent, precizând că, potrivit datelor existente, se poate privi cu optimism în viitor, informează CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, susținut alături de șeful misiunii FMI, Ben Kelmanson, Pavel Filip a spus că FMI, prin acordul semnat, a oferit autorităților de la Chișinău „un credit de încredere”.

„Cele 180 milioane de dolari sunt destinate pentru implementarea reformelor și realizarea proiectelor pentru creștere economică”, a menționat Premierul.

Șeful Cabinetului de miniștri s-a arătat bucuros de vizita experților FMI, chiar dacă, a spus el, mai sunt multe de făcut. „Vom depune eforturi, în continuare, pentru a îndeplini tot ce e necesar în termenele convenite. Mulțumesc tuturor – echipei FMI și colegilor, pentru munca depusă în aceste două săptămâni. Se constată progrese în raportul FMI și asta ne motivează”, a spus el.

Prim-ministrul a spus că prioritare rămân domeniul energetic, cel bancar și cel bugetar.

Pavel Filip a mai spus că pentru anul curent a fost stabilită îmbunătățirea prognozelor macroeconomice. Potrivit lui, „se prognozează creștere a PIB-ului de 4%. Obiectivele sunt menținerea inflației în limita coridorului-țintă al Băncii Naționale a Moldovei. Se prognozează creșterea exporturilor cu 10% și importurilor – cu 8 %. Se estimează creșterea salariului mediu cu aproximativ 10%”.

„Aceste estimări ne îndreptățesc să privim cu optimism anul 2017. Creșterea economică mai mare ne va permite încasări mai mari și vom susține mai multe investiții”, a adăugat șeful Cabinetului de miniștri.

Premierul a menționat, de asemenea, că s-a convenit asupra elaborării și adoptării unui document de dezvoltare economică, ce va presupune actualizarea Strategiei de Dezvoltare 2020.

La rândul său, șeful misiunii FMI, Ben Kelmanson, s-a declarat fericit să se afle la Chișinău, aceasta fiind prima sa vizită, dar și mulțumit de faptul că între Guvernul RM și FMI s-a ajuns la un acord.

„Scopul programului este să îmbunătățească condițiile din domeniul financiar-bancar, dar și să contribuie la dezvoltarea și creșterea economică”, a declarat el.

Șeful misiunii FMI a mai spus că este necesar ca BNM să îmbunătățească politicile în domeniul financiar-bancar, dar și este necesară îmbunătățirea cheltuielilor publice și realizarea reformei publice centrale.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților