[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul Filip: Pentru revenirea RM pe piața financiară internațională, trebuie asigurată stabilitatea
5 Octombrie

Pe parcursul celor opt luni de guvernare, Executivul a reușit, atât să stabilizeze situația pe plan intern, intervenind în mai multe domenii prioritare, cât și să intensifice dialogul cu partenerii externi. Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții administrației publice locale din raionul Nisporeni despre prerogativele activității Cabinetului de miniștri, programele de dezvoltare socială și economică a Republicii Moldova, precum și despre problemele cu care se confruntă administrația publică locală în activitatea zilnică, informează CURENTUL.

În context, Pavel Filip a spus că pentru revenirea țării noastre pe piața financiară internațională, autoritățile trebuie să asigure stabilitatea în societate. “Abordarea actualului Guvern este că trebuie să dezvoltăm Republica Moldova, astfel încât să avem bani suficienți pentru a face investiții, iar punctul critic, peste care trebuie să trecem, este aprobarea unui Program de țară cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Prim-ministrul.

Totodată, Pavel Filip s-a referit la pachetul de șapte legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, spunând că opoziția, în mare parte, este deranjată de legile care vin să fortifice capacitățile Băncii Naționale și nu de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate celor trei bănci, așa cum o declară. În același timp, șeful Executivului a subliniat că măsura luată de Cabinetul de miniștri a fost unica posibilă în situația creată.

“Da, bugetul de stat trebuie să plătească Băncii Naționale aproximativ 700 milioane de lei anual, dar, reușim să deblocăm finanțările externe. Doar în acest an urmează să primim 55 milioane de euro sub formă de grant din partea Uniunii Europene, precum și aproximativ 25 milioane de dolari SUA din partea Fondului Monetar și 45 milioane dolari SUA de la Banca Mondială”, a conchis Premierul.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților