Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, după ședința comună a celor două Executive, în cadrul unei conferințe de presă, au comunicat mai multe detalii despre subiectele discutate, dar și despre pașii care urmează a fi întreprinși, informează CURENTUL.
Viorica Dăncilă a remarcat că seria de acorduri, care au fost semnate după ședința comună, demonstrează că au fost întreprinși „pași importanți”:
„Găzduim, astăzi, la București, cea de-a 4-a ședință a Guvernului României și Republicii Moldova. Am discutat cu domnul Prim-ministru, cu membrii Guvernului Republicii Moldova, despre relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova. S-au semnat o serie de acorduri în diferite domenii de activitate, ceea ce arată că am făcut pași importanți. Am vorbit despre reformele pe care trebuie să le facă Republica Moldova, despre apartenența Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar România este dispusă să ofere expertiză pentru aceste reforme și să susțină Republica Moldova în drumul pro-Europa. Considerăm că drumul pro-european este singura soluție pentru Republica Moldova”, a precizat Dăncilă.
În același timp, Pavel Filip a catalogat România ca „principal partener comercial”.
„Dincolo de aceste discuții calde și prietenești, am avut și discuții punctuale și pragmatice pe proiecte care au fost derulate. Ar fi puțin ca să spunem că țările noastre au relații bune, pentru că relațiile noastre sunt mult mai departe decât prietenești. România este principalul partener comercial pentru Republica Moldova. Ne leagă nu doar istoria, cultura, limba, dar și relațiile economice. Nu voi uita niciodată mâna de ajutor pe care ne-a întins-o România când am venit în fruntea Guvernului și ne aflam într-o criză economică. România a fost prima țară care, atunci, ne-a oferit ajutor. Prietenul la nevoie se cunoaște. La Chișinău, pe de altă parte, a devenit un adevărat trend să strigi și să te declari pentru Unire, noi suntem de părere că abordările trebuie să fie pragmatice și atunci ele vor aduce mai multe rezultate. În așa mod vedem noi Unirea, cu proiecte concrete de dezvoltare”, a conchis Filip.
De menționat că, au fost semnate mai multe acorduri de cooperare între Republica Moldova și România, cum ar fi: cooperarea în domeniul turismului, în procesul dublei cetățenii, cu privire la eliminarea tarifului de rooming etc.
Mihaela Conovali