[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul Filip ca agent comercial al multinaționalei KAUFLAND sau Mândria de a fi colonie
22 Martie

Premierul Pavel Filip a distribuit pe o rețea de socializare un mesaj sponsorizat, ce însoțește câteva poze și prin care moldovenii sunt anunțați despre o nouă „performanță” a actualei guvernări ce se înscrie într-o campanie mai amplă de transformare a Republicii Moldova într-o colonie a multinaționalelor.

„Kaufland va investi în țara noastră aproximativ 100 milioane de euro, în următorii trei ani, iar pe viitor, încă 30-50 milioane de euro anual”, ne anunță fericit nevoie mare premierul.

Apoi acesta face încă o afirmație, menită, cel mai probabil, să calmeze anticipat eventualele revolte: „Totodată, vor crea cel puțin 1.000 de locuri de muncă în următorii cinci ani”, susține Filip, uitând să sublinieze, în acest context, câte alte zeci de mii de locuri de muncă vor dispărea ca urmare a intrării pe piață a unui astfel de gigant. Astfel, vor fi trase pe linie moartă o mulțime de alte întreprinderi cu capital autohton din sfera comerțului și a producerii. Or, marile rețele pun pe tejghele preponderent produse de import, dar și, datorită puterii lor financiare, oferă condiții mult mai bune puținilor producători autohtoni care vor fi admiși în cadrul acestor hipermarketuri.

„Am avut azi o discuție cu reprezentanții companiei, care ne-au vorbit despre stadiul în care se află proiectul lor în Moldova. I-am asigurat de toată deschiderea și susținerea noastră, a Guvernului. Continuăm să sprijinim investitorii și luăm toate măsurile pentru siguranța și confortul lor”, subliniază Filip în postarea sa sponsorizată.

Naivitatea guvernanților de la Chișinău constă în faptul că ei se bat cu pumnul în piept pentru ”performanța” de a transforma Republica Moldova într-o colonie a multinaționalelor, într-un „stat bananier” ce exportă producție agricolă brută și brațe de muncă pe piețele externe, importând bunuri, servicii și capitaluri străine.

Din cauza acestor politici țara noastră devine, încet, dar sigur, o victimă a „partenerilor strategici”, care ne îndoapă cu credite pentru a-și asigura controlul perpetuu asupra economiei noastre și asupra actului decizional.

Ne dăm bine seama că dezvoltarea economică nu poate fi atinsă decât prin politici responsabile, iar acestea trebuie să urmărească inclusiv consolidarea suveranității politice și economice prin măsuri de protejare a pieței interne de invazia străinilor. În relațiile cu investitorii străini guvernul trebuie să manifeste pragmatism și prudență și să vegheze ca nu cumva venirea lor pe piața noastră să afecteze capitalul autohton.

Le amintim în acest sens celor de la cârma statului moldovenesc ce spune unul dintre marii economiști români, Ilie Șerbănescu, despre investițiile străine.

„Cu ce s-a soldat pentru dezvoltarea României perioada 2003-2008, în care capitalul străin a venit în economie?! S-a soldat cu lichidarea economiei românești din România (căci au fost scoase de sub control național toate punctele nodal-strategice din economie) și cu dezechilibrarea pe cel puțin 20 de ani a economiei între consum și producție (căci băncile străine au dat credite pentru consum și nu pentru crearea de locuri de muncă)”, scrie Ilie Șerbănescu.

Cam asta se întâmplă și în Moldova. Piața noastră este invadată de rețele de hiper-magazine și bănci străine. Primele ne vor invada și mai mult cu produse de import, iar băncile vor acorda și mai multe credite de consum pentru ca mărfurile de import să poată fi cumpărate.

Raportul Băncii Naționale a Moldovei din 20 martie 2018 arată în mod clar anume asta: creditele de consum devin tot mai multe, iar cele îndreptate spre sectorul real sunt în scădere.

Același Ilie Șerbănescu subliniază că atunci când sunt atrași investitori străini, statul le acordă acestora o serie de facilități (la care nici nu pot visa oamenii de afaceri autohtoni), inclusiv condiții fiscale blânde, infrastructură și brațe de muncă ieftine.

Marii investitori vin pentru a profita, pentru a exploata, nu pentru a face caritate. Chiar dacă în primii ani fac investiții, ulterior aceștia scot din țară profituri mult mai mari. Prezența lor în economia nu are nimic în comun cu dezvoltarea unor țări ca România și Moldova. Referindu-se la capitalul străin, Șerbănescu spune: „Treaba acestuia este realizarea de profituri”.

Dacă guvernanții noștri s-ar apleca asupra experienței țărilor din Lumea a Treia, ei ar înțelege că și statele ex-comuniste au fost tratate exact la fel de către occidentali. Așadar, nimic nou sub soare. Nici măcar ignoranța și obediența unor regimuri ca cel de la Chișinău.

Ghenadie Vaculovschi, flux.md

Inapoi la arhiva noutaților