[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul Filip a cerut, din nou, retragerea forțelor militare de pe teritoriul RM
29 Septembrie

Prim-ministrul Pavel Filip a participat la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), informează Curentul.

În discursul său, Filip a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării Republicii Moldova.

„Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federația Rusă să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare și să reînceapă, necondiționat și fără întârziere, procesul de retragere a forțelor militare și armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 și întru respectarea  obligațiilor care derivă din dreptul internațional și Carta ONU”, a declarat Premierul.

Șeful Guvernului a salutat și înscrierea în agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind „Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, care înseamnă menținerea acestui subiect în atenția comunității internaționale.

Totodată, premierul a menționat că exercițiile militare comune ale Grupului Operațional de Forțe Ruse, staționat ilegal pe teritoriul țării noastre, cu structurile paramilitare neconstituționale reprezintă o violare continuă a “Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992”, document care conține un angajament expres al Federației Ruse privind asigurarea strictă a “neutralității forțelor militare ruse” pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova.

„În pofida dificultăților care frânează procesul de reglementare, autoritățile de la Chișinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere „5+2”, o soluție politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova. Prin alinierea la principiile și standardele europene, prin armonizarea legislației naționale cu cea europeană, ne propunem să aducem țara mai aproape de UE și să asigurăm sustenabilitatea procesului de modernizare”, a conchis Filip.

De menționat că, premierul Pavel Filip a susținut un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU pentru a 3-a oară.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților