[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul Dorin Recean a inaugurat la Ungheni Centrul de Informare Turistică și un tronson de drum
29 August

Vizita prim-ministrului Dorin Recean la Ungheni a început cu participarea la inaugurarea Centrului de Informare Turistică din Ungheni, construit de la zero în cadrul proiectului „Acțiuni durabile pentru creștere economică prin turism” și finanțat de Uniunea Europeană. La eveniment au participat: ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD, Andrea Cuzyova, delegați din orașele înfrățite din România și Polonia, autorități publice locale și locuitori ai orașului Ungheni.

Centrul de Informare Turistică, care se află în centrul orașului și are o suprafață de 90 de metri pătrați, va avea misiunea de a promova atracțiile turistice din oraș, dar și din întreg raionul Ungheni.

„Mă bucur că se pun accentele corect: pe dezvoltarea economică regională și creșterea bunăstării cetățenilor. Apreciez sprijinul oferit de UE în implementarea proiectelor la nivel local, dar și contribuția PNUD în încurajarea turismului în satele și orașele țării. Sunt convins că acest Centru de Informare va promova municipiul Ungheni, dar și localitățile din apropiere”, a spus premierul Dorin Recean.

„Uniunea Europeană a oferit 7 granturi, iar unul din ele a fost la Ungheni. Ne-am propus să ajutăm localitățile din țară. Ați gestionat cu succes acest proiect. Este un sector cu potențial pentru regiunea Ungheni. Moldova are un potențial enorm în domeniul turismului, fiind un catalizator pentru dezvoltarea economică și crearea locurilor de muncă”, a menționat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

„Am găsit această amplasare în centrul orașului, unde este mișcare, unde sunt oameni. Vom promova valorile noastre autohtone. Ne gândim inclusiv la meșterii populari și la cei care ne vizitează urbea. Am amplasat semne turistice cu QR-coduri prin oraș”, a adăugat primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros.

Șeful Guvernului a vizitat apoi strada Alexandru Boico, reconstruită în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie” și al proiectului „Dezvoltare transfrontalieră a transportului prietenos mediului”. Tronsonul de drum, cu o lungime de 700 de metri, leagă centrul orașului de cartierul Tinereții, dar și de Zona Economică Liberă. În ultimii 60 de ani, strada nu a fost reparată capital niciodată. În total, cheltuielile s-au ridicat la 528 de mii de euro, dintre care 200 de mii de euro – grant de la UE, restul costurilor fiind acoperite din fondurile Primăriei Ungheni.

Tot astăzi, în incinta Primăriei Ungheni, a fost lansat Ghișeul unic de informare și prestări servicii, care înglobează toate serviciile oferite de primărie. Pentru implementarea proiectului, au fost alocate fonduri europene în valoare de 100 mii de euro.

De asemenea, prim-ministrul Dorin Recean a avut o discuție cu un grup de oameni de afaceri din raion, rezidenți ai Zonei economice libere, cu care a vorbit despre facilitarea accesului la finanțare, îmbunătățirea infrastructurii, reducerea birocrației și promovarea inovației. Totodată, au fost analizate provocările pe care le confruntă la nivel local, legate de lipsa infrastructurii de transport și a brațelor de muncă, necesitatea fortificării turismului intern, dar și imperativitatea unor modificări în legislație.

Șeful Cabinetului de miniștri a îndemnat antreprenorii să depună dosare de participare la programele lansate de Executiv și să-și extindă ideile de afaceri: „Guvernul este hotărât să creeze un mediu favorabil pentru dezvoltarea întreprinderilor, iar pentru aceasta creează noi oportunități ce sprijină inovația, antreprenoriatul și investițiile”.

Șeful Executivului va participa în această seară și la programul festiv prilejuit Zilei municipiului Ungheni și va adresa un discurs în Piața Independenței.

Inapoi la arhiva noutaților