Prim-ministrul Dorin Recean a participat, astăzi, la ședința Consiliului sectorial pentru asistență externă în domeniul energiei. Dialogul dintre autoritățile naționale în domeniu și partenerii externi s-a referit la situația actuală din sectorul energetic, evoluțiile în implementarea proiectelor de asistență externă, precum și necesitățile actuale de sprijin.
Premierul a exprimat recunoștință pentru contribuția semnificativă a partenerilor externi la realizarea proiectelor ce sporesc independența energetică a țării noastre. „Vă mulțumim pentru solidaritate. Republica Moldova lucrează pentru a deveni independentă energetic, iar asistența financiară și tehnică pe care o primim ne ajută să modernizăm infrastructura, să creștem eficiența energetică și să dezvoltăm o economie verde”, a spus șeful Guvernului.
În cadrul ședinței, au fost prezentate progresele înregistrate în proiectele de creștere a eficienței energetice a clădirilor în sectorul rezidențial, programele Centrului Național pentru Energie Durabilă, precum și noi inițiative privind dezvoltarea energiei verzi. De asemenea, a fost analizat stadiul de derulare a proiectelor susținute de Banca Mondială și Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională. În acest context, au fost evidențiate progresele în implementarea proiectelor strategice de interconectare a rețelelor electrice, inclusiv a celor de construcție a liniilor electrice de înaltă tensiune între Moldova și România, dar și modernizarea stațiilor electrice.
Potrivit datelor raportului Comisiei Europene pe anul 2024, discutat în cadrul ședinței, Republica Moldova a fost apreciată pentru progresul înregistrat în domeniul energetic, cu avansare semnificativă în implementarea pachetului „Energie curată pentru toți europenii”. O altă realizare este avansarea în elaborarea Strategiei energetice naționale până în 2050 și în procesul de creare a unui operator al pieței energiei electrice – aspecte esențiale în vederea integrării pieței energetice naționale în sistemul european.
Sprijin suplimentar este necesar pentru finalizarea mai multor proiecte strategice din sector. Este vorba despre crearea unei entități centrale de stocare a rezervelor de produse petroliere, elaborarea Planului Național de Dezvoltare Teritorială care să includă noile proiecte de infrastructură energetică la nivel local (cum ar fi rețele electrice, de gaze și de încălzire, parcuri eoliene și solare), dar și dezvoltarea sectorului de biogaz, în contextul cerințelor de sustenabilitate pentru biomasă și apariției piețelor organizate de energie electrică.
Partenerii externi au menționat colaborarea eficientă cu autoritățile, importanța implementării agendei de reforme și punerii în aplicare a tuturor modificărilor legislative aprobate, pentru atingerea obiectivului strategic de integrare europeană.
Începând de astăzi, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgență, instituită pentru o perioadă de 60 de zile. Aceasta va permite gestionarea eficientă a situației din domeniul energetic și luarea unor decizii prompte, pentru a atenua impactul unei eventuale sistări a livrărilor de gaze naturale de către Federația Rusă. De asemenea, autoritățile îndeamnă populația să folosească rațional energia electrică, pentru a reduce consumul, îndeosebi în orele de vârf.