Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la ședința Consiliului Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, în cadrul căreia a fost prezentat raportul de activitate a instituției pentru a doua jumătate a anului curent și s-au trasat prioritățile CCI pentru anul 2023.
Prim-ministra a accentuat rolul pe care îl are CCI în susținerea activității de întreprinzător, menționând că și Guvernul rămâne implicat plenar în îmbunătățirea mediului de afaceri și creşterea economiei ţării cu aportul investiţiilor. În acest sens, autoritățile au venit cu politici orientate spre păstrarea locurilor de muncă și asigurarea predictibilității pentru business.
Decizii importante au fost luate și în politica fiscală a statului, pentru a susține agenții economici în condițiile multiplelor crize cu care se confruntă Republica Moldova. Astfel, a fost introdusă cota 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderile micro, mici sau mijlocii, în cazul nerepartizării profitului net aferent perioadelor fiscale 2023-2025, amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari, dar și implementarea conceptului privind restituirea sumei TVA acumulată în cont, începând cu 1 ianuarie 2023.
„Nu știm cât timp vom fi afectați de factorii care cauzează volatilitatea în sectorul energetic, perturbarea lanțurilor logistice și creșterea prețurilor. Însă continuăm să muncim pentru ca investitorii să aibă încredere în instituțiile statului și să activeze în condiții de stabilitate”, a spus prim-ministra.
Membrii Consiliului au apreciat acțiunile întreprinse de Executiv pentru susținerea businessului, menționând că acestea au un impact pozitiv și sunt benefice pentru oamenii de afaceri care își desfășoară activitatea exclusiv în baza legii. De asemenea, participanții la ședință au solicitat ca CCI să organizeze în continuare cât mai multe evenimente de afaceri, în cadrul cărora membrii Camerei să-și poată promova produsele și serviciile.
Președintele instituției, Sergiu Harea, a menționat că scopul CCI pentru anul următor rămâne promovarea intereselor mediului de afaceri la nivel național și local. „Vom continua să promovăm produsele autohtone pe piața internațională, iar formarea resurselor umane pentru sectorul economiei naționale și promovarea învățământului dual rămân prioritățile noastre. Sigur că vom continua să acordăm asistență antreprenorilor la accesarea resurselor financiare, atragerea investițiilor și implementarea proiectelor pentru dezvoltarea și internaționalizarea afacerii”, a specificat președintele CCI.