[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premieră pentru Moldova! A fost elaborat Registrul Arheologic Național care cuprinde peste 10 mii de situri arheologice!
25 Septembrie

Agenția Națională de Arheologie, pe timp de pandemie, a reușit să elaboreze Registrul Arheologic Național, care este o premieră pentru Republica Moldova.

Solicitat de CURENTUL, Vlad Vornic, directorul general al Agenției Naționale Arheologice a spus că, în această perioadă grea pentru țară, ei au lucrat la inventarierea, repertorierea siturilor arheologice.

„E o muncă mare, și iată, noi de curând am încheiat elaborarea Registrului Arheologic Național care cuprinde un număr de peste 10 200 situri arheologice. Sperăm că acest document să fie aprobat întâi de Guvern și apoi de Parlament, pentru că e foarte important ca acest document să fie aprobat. Astăzi avem un Registru al Monumentelor ocrotite de stat care cuprinde toate categoriile de monumente și obiective culturale, dar potrivit Legii privind protejarea patrimoniului arheologic trebuie să fie elaborat și aprobat un Registru Arheologic Național, care ar cuprinde situri arheologice pe teritoriul Moldovei. Și iată noi am lucrat în paralel cu cercetările preventive și la documentarea siturilor arheologice. Dacă acum 6-7 ani se cunoștea un număr de doar 7,8 mii de situri, noi deja avem identificate și incluse în acest Registru un numar de peste 10 200 de situri. Fiecare sit este și cartat cu delimitarea aproximativă a lor în teren. Avem, respectiv, o listă și o hartă arheologică cu toate localizarile siturilor arheologice și cu delimitarea lor în teren. Pentru că este important să avem această hartă arheologică, pentru a proteja trebuie să stim ce avem și atunci când se fac lucrări de excavare în sol, în zonele cu situri arheologice trebuie să se facă mai intâi cercetarea arheologică preventivă”, spus el.

Vlad Vornic a menționat că pe timp de pandemie, arhelogii nu au stat fără muncă.

„Evident, această pandemie teribilă a afectat economia întregii țări și evident, ar fi fost mai multe proiecte de cercetare. Noi efectuăm cercetări preventive și de salvare acolo unde se contruiesc drumuri, apeducte, gazoducte și apar în cale situri arheologice, noi intervenim pentru a face această cercetare corespunzătoare. Însă, dincolo de această pandemie, noi am avut un an arheologic rodnic, cu rezultate bune și urmează încă să continuăm aceste cercetari la Costești, și mai ales în zona Varniței, Casei, acolo unde se găsește o cetățuie de pamânt din epoca medievala timpurie și iată că în lunile octombrie și până în noiembrie efectuăm și pe teren cercetări arheologice de salvare”, a mai spus Vlad Vornic.

Olga Gradinari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților