[ X ]
Predicțiile pentru 2022: Republica Moldova se va confrunta cu criza energetică și economică
24 Ianuarie

IDIS „Viitorul” a prezentat, astăzi, publicația „Predicții pentru 2022”, transmite CURENTUL.

La capitolul economie, expertul economic, Veaceslav Ioniță, a menționat că 2022 va fi continuarea proceselor care au început în 2020.

„Cuvântul cheie pentru economie în 2022 va fi temperarea. Dacă în 2020 am avut scăderea indicatorilor, în 2021 vedem o recuperare a economiei, iar în 2022 va fi temperare. Vom avea procese economice mult mai lente”, a spus Veaceslav Ioniță.

Expertul s-a referit și la „crucea democgrafică”, care se caracterizează prin egalarea grupului de vârstă 18-35 ani cu grupul de 60 de ani.

„Numărul populației a scăzut cu 300 mii persoane care intră în câmpul de muncă, determinat de scăderea natalității și migrația. Vom avea un număr mai mare de străini care vor fi angajați în câmpul muncii în R. Moldova”, a spus Ioniță.

Referindu-se la sistemul financiar, Ioniță a punctat că a crescut numărul de credite acordate populației.

„Volumul de creditare va crește nu din contul agenților economici, dar din contul populației. Au fost procurate credite pentru construcții, de consum, oferite companiilor de comerț, mediul financiar nebancar, firmelor de construcții. În total, 80% din toate creditele au fost oferite consumului populației. 1,8 miliarde de lei din 11 miliarde au fost pentru alte chestiuni”, a spus Ioniță.

Expertul Ion Tăbârță a spus că în 2022 relația Republicii Moldova cu România va continua și după 5 ani, relațiile au revenit la ceea ce trebuia să fie.

„Avem o colaborare foarte bună la nivel de Președinție și Guvern. Putem pronostica pentru 2022 o astfel de relație, dacă nu vom avea perturbații politice la Chișinău. Avem și o acțiune comună anunțată la 11 februarie a guvernelor celor două state. Moldova și România trebuie să concretizeze foaia de parcurs semnată între Președintele Iohannis și Sandu. Importante sunt acțiunile care se referă la infrastructură. Avem 3 proiecte de maximă importanță: gazoductul Iași-Ungheni Chișinău, interconectarea electroenergetică, podul rutier de la Ungheni. Aceste 3 proiecte în 2022 nu sunt cele mai favorabile în contextul în care avem aceste crize la moment”, a spus Ion Tăbârță.

În domeniul energetic, expertul Ion Munteanu a punctat că va continua criza, iar Guvernul ar trebuie să revadă măsurile compensatorii.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților