Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a contestat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de vot deschise în afara țării și, conform hotărârii Curții de Apel, contestația respectivă a fost conexată cu celelalte trei, venite din partea altor entități politice, într-un singur dosar, informează CURENTUL cu referire la un comunicat al Platformei.
Dosarul va fi examinat în ședința de joi, 10 iunie – declară sursa.
„Reieșind din practica defectuoasă a Comisie Electorale Centrale pe alte dosare similare și în urma conexării contestației depuse de Platforma DA, reprezentantul cu drept de vot consultativ la CEC al formațiunii, Ion Botnarenco, a solicitat în ședința de judecată să fie stabilit un termen fix pentru prezentarea tuturor actelor (probelor) care au stat la baza emiterii hotărârii contestate în vederea evitării oricăror amânări suplimentare din partea Comisiei Electorale Centrale”, spun cei de la Platformă.
Totodată, reprezentanții Platformei menționează că, această solicitare a fost înaintată instanței de judecată din motiv că reprezentanții Comisiei Electorale Centrale nu s-au prezentat în proces și au solicitat amânarea examinării cauzei civile.
Platforma DA a contestat și decizia CEC privind organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021 și cere anularea acesteia.
Autorul contestației, Andrei Năstase, președintele Platformei DA, spune că se atestă explicit faptul că numărul cetățenilor înregistrați în prealabil în regiunea respectivă este foarte mic, iar numărul votanților la scrutinele precedente ar putea fi acoperit cu ușurință de 11 secții de votare.
Andrei Năstase atrage atenția instanței și asupra faptului că numărul mare al secțiilor de votare pentru regiunea enunțată poate atrage și creșterea numărului de încălcări electorale, exprimate prin coruperea alegătorilor, transportarea lor organizată precum și determinarea lor, dată fiind lipsa surselor de informare veridice din teritoriul controlat de autorități, la votarea unui anume concurent.
De asemenea, liderul Platformei DA spune că la stabilirea numărului secțiilor de votare trebuiau aplicate recomandările Promo-LEX, expuse la 4 martie 2021 în studiul privind Constituirea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.
„Pe această contestație Curtea de Apel a oferit reclamantului, Platformei DA, termen de a prezenta toate probele în dosar până când va continua examinarea”, se arată în declarația Platformei.
Mihaela Conovali