[ X ]
[ X ]
[ X ]
Precizările MSMPS privind dotarea instituțiilor medicale, implicate în combaterea virusului COVID-19, cu echipament necesar
25 Martie

„Ca urmare a unor informații neverificate oficial, difuzate în spațiul public de către avocatul poporului, Mihail Cotorobai, referitor la protecția adecvată a medicilor în perioada de pandemie cu COVID-19”, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a venit cu un șir de precizări, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, MSMPS a menționat că, pentru a afla dacă într-adevăr există o astfel de problemă, a solicitat detalii avocatului poporului ca să poată interveni imediat, dacă este cazul.

„Ni s-a spus că informația a fost obținută de la persoane anonime și s-au indicat două unități spitalicești, care în realitate dispun de echipamentul necesar și conducea acestora nu au venit până la această etapă cu solicitări de suplimentare cu echipamente și medicamente. Instituțiile medicale, în mod special, cele implicate în combaterea virusului COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical. La fel, conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății, medicii sunt instruiți în continuu privind managementul cazurilor confirmate cu COVID-19”, se spune în comunicat.

Potrivit lor, pentru a evita pe viitor promovarea unor informații eronate, instituția face o serie de precizări care indică modul în care este monitorizată și asigurată dotarea cu echipamente speciale în unitățile spitalicești.

„ 1. Managerii instituțiilor medico-sanitare sunt direct responsabili de asigurarea funcționalității instituțiilor medicale, care include: personal medical, medicamente, echipamente de protecție și consumabile. Așadar, dacă întâmpină probleme cu stocul de materiale, anunță imediat Ministerul și se intervine operativ.

2. Începând cu 25 februarie, instituțiile medicale raportează săptămânal Ministerului despre asigurarea cu echipamente de protecție și medicamente. În urma analizei rapoartelor, toate instituțiile medicale sunt aprovizionate cu echipamente de protecție, consumabile și medicamente.

3. În vederea elucidării informațiilor prezentate de către Avocatul Poporului, Ministerul a solicitat suplimentar verificarea în comun a datelor prezentate, astfel încât, societatea să fie informată corect și cu date verificate.

4. Totodată, menționăm că MSMPS întreprinde măsuri continue de asigurare a sistemului cu echipamente, medicamente și consumabile”, se spune în comunicat.

Totodată, MSMPS își exprimă recunoștința tuturor lucrătorilor medicali care se află acum în prima linie în tratarea pacienților cu COVID-19 și îi asigurăm că tot efortul este direcționat pentru protecția acestora.

„MSMPS rămâne deschis unei comunicări active cu întreaga societate, răspunde prompt oricărei sesizări făcute cu bună credință pentru eficientizarea activității de combatere a pandemiei. Suntem gata să căutăm cele mai bune soluții acolo unde lucrurile se pot îmbunătăți și contăm enorm pe cooperarea cu întreaga societate în efortul nostru comun de a proteja sănătatea populației”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Un membru internațional al Comisiei Vetting demisionează
    Politică |
  2. Guvernul inițiază un nou Acord de vânzare a terenului stadionului republican Ambasadei SUA. Costul esteimativ este 15 mil.euro
    Politică |
  3. Maia Sandu a discutat cu ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks despre progresul Moldovei în realizarea reformelor
    |
  4. CEC reamintește formațiunilor politice despre obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru anul 2023 până pe 31 martie 2024
    Politică |
  5. Poliția de Frontieră: Sistemele de supraveghere a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată
    Social |
  1. Guvernul inițiază un nou Acord de vânzare a terenului stadionului republican Ambasadei SUA. Costul esteimativ este 15 mil.euro
    Politică |
  2. Ministrul Parlicov către politicieni care spun că tariful la gaz ar trebui să fie mult mai mic: „V-ați luat câte o licență în dinți şi să aduceți gazul în țară măcar degeaba”
    Politică |
  3. Încep lucrările de construcție a  Liniei Electrice Aeriene de 400 kV  pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României
    Business |
  4. Olesea Stamate, despre informațiile ce-l vizează pe Herman von Hebel: „Explicațiile oferite de comisia pre-vetting prezintă suficient de detaliat toate circumstanțele”
    Politică |
  5. CEC reamintește formațiunilor politice despre obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru anul 2023 până pe 31 martie 2024
    Politică |