[ X ]
[ X ]
[ X ]
Precizările ministrului Finanțelor privind „povara pusă pe umerii cetățenilor” în urma jafului bancar
13 August

Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, afirmă că instituția pe care o conduce pledează pentru eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului, informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Natalia Gavriliță a scris că, banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf.

„Am susținut asta în opoziție și o susținem și acum, accentuând importanța unei procuraturi independente care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiarii. În prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1.4% pana in 2026 si 5.3% pana in 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale. Însă primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei. Vom analiza și vom identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM.

Dar, în primul rând, Banca Națională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă. Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanțelor este determinat să lupte pentru protejarea intereselor cetățenilor”, a mai scris Gavriliță.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților