[ X ]
Precizările MA vizavi de eliminarea serviciului militar obligatoriu
20 Martie

Ministerul Apărării (MA) a venit cu unele precizări în legătură cu iniţiativa de profesionalizare a Armatei Naţionale, informează CURENTUL.

MA anunță că, Planul de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi aprobat la nivel de Guvern.

„Acest plan de acțiuni prevede eliminarea treptată a serviciului militar obligatoriu. Implementarea planului de acţiuni respectiv va fi iniţiată odată cu demararea următoarei campanii de încorporare din toamna anului curent. Reducerea numărului de soldaţi în termen vine în favoarea creşterii numărului de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract. Prin urmare, vor fi create noi locuri de muncă, resursele financiare utilizate anterior pentru întreţinerea soldaţilor vor fi direcţionate spre îmbunătăţirea altor aspecte importante cum ar fi: condiţiile de activitate a militarilor prin contract, asigurarea socială şi cu spaţiu locativ de serviciu şi nu în ultimul rând, remunerarea decentă a militarilor profesionişti”, se spune într-un comunicat de presă.

MA mai spune că, această acţiune este una complexă, care presupune inclusiv revizuirea bugetului în domeniul apărării.

„Pe lângă aspectul financiar, va fi ajustat procesul de instruire a soldaţilor şi sergenţilor angajaţi prin contract şi a ghidului de carieră militară pentru aceştia, sistemul de mobilizare şi instruire a rezerviştilor şi va fi modificat sistemul de recrutare a militarilor. O altă acţiune va fi modernizarea graduală a infrastructurii unităţilor militare, precum şi a tehnicii de luptă şi armamentului din dotare. O instituţie militară modernă, profesionistă, bine-echipată, capabilă să-şi execute misiunile, interoperabile cu celelalte armate este obiectivul conducerii Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale, ce urmează a fi realizat prin intermediul Planului de acţiuni privind profesionalizarea armatei. Cu detalii vom reveni după aprobarea Planului de acţiuni de către Guvern”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților