[ X ]
Precizările ANSA referitor la pește: Calitatea peștelui importat este verificată la frontiera de stat
11 Ianuarie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a făcut unele precizări referitor la peștele comercializat pe piețele din țară, transmite CURENTUL.

Directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a spus că este mai greu să verifici calitatea peștelui dacă acesta se importă înghețat și recoltat în diferite regiuni.

„În R. Moldova se importă peste 20 mii de tone de pește. Acesta fiind un produs sensibil supus bolilor și paraziților și necesită un regim strict de păstrare. Pentru anul care vine vom monitoriza mai riguros tot ce ține de controlul peștelui. Recoltarea peștelui în mări și oceane se face la uzinele de acolo, apoi peștele este exportat în stare înghețată. Acest lucru ne creează dificultăți la verificare”, a spus Gheorghe Gaberi.

Directorul adjunct ANSA, Ion Toma, a spus că peștele este supus riscului de către o specie parazitară care se află în mări și oceane printr-un proces continuu, dar în țară ajunge doar pește congelat care nu prezintă afecțiuni.

„În R. Moldova se importă pește din Mările Nordice, cele de Sud, Oceanul Atlantic, Pacific, etc. Toate studiile efectuate de organizațiile internaționale au ajuns la concluzia că în orice ocean și mare sunt parazitoze care afectează peștele. Cel mai afectat este heringul, macroul, merlanul albastru. În R. Moldova din start este exclus riscul asupra consumatorului pentru că tot peștele este congelat și au fost aplicate măsuri sanitare după normele europene.

Toate loturile importate de pește sunt verificate la frontieră de către veterinari și doar ei pot elibera certificatul de inofensivitate.

În fermele din țară nu există riscul parazitozelor la pește și acesta nu este periculos pentru consumul uman”, a spus Ion Toma.

Totodată, vice-directorul a menționat că peștele venit pentru consumul de sushi și alte produse din pește din restaurante este procesat direct de la locul importului și este gata pentru a fi preparat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților