Controlului asupra persoanelor la trecerea frontierei de stat şi armonizarea legislaţia naţională cu legislaţia Uniunii Europene au fost aprobate într-un document, transmite CURENTUL.
Acesta transpune cele mai bune practici europene din domeniul de referinţă, stabilite în Regulamentul UE 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen).
Proiectul conține regulile suplimentare privind controlul la trecerea frontierei de stat, regulile de regim în punctele de trecere a frontierei de stat, lista punctelor de trecere a frontierei de stat ale R. Moldova, normele tehnice de înzestrare a punctelor de trecere a frontierei de stat, regulile de eliberare a permisului de activitate în punctele de trecere a frontierei de stat, regulile specifice ale regimului zonei de frontieră etc.
Regulile suplimentare privind controlul la trecerea frontierei de stat stabilesc condițiile de creare, categoriile de persoane și regulile de trafic prin culoare în punctele de trecere a frontierei de stat; categoriile de persoane a căror documente nu se ștampilează la traversarea frontierei de stat; regulile specifice pentru controalele anumitor categorii de persoane; reguli specifice pentru diferite tipuri de frontieră și diferite modalități de transport, folosite pentru trecerea frontierei de stat; regulile cu privire la înregistrarea informațiilor; regulile cu privire la modul și condițiile transmiterii și procesării informației de către transportatori etc.
Implementarea proiectului nu va necesita cheltuieli financiare suplimentare.
Cristina Parfeni