[ X ]
[ X ]
[ X ]
PPEM nu va susține moțiunea de cenzură înaintată de socialiști
27 Septembrie

Deputații Partidului Popular European din Moldova nu vor vota moțiunea de cenzură anunțată astăzi de socialiști, deoarece consideră că Igor Dodon, ca întotdeauna, joacă și de această dată cartea destabilizării. Pe de altă parte, PPEM nu susține nici poziția Guvernului Filip și consideră că, înainte de a veni cu aceste legi, era nevoie de depus toate eforturile ca banii să fie recuperați și întorși către oameni, transmite CURENTUL.

Totodată, PPEM conștientizează că decizia de ieri a Guvernului reprezintă singura soluție la acest moment și nu există altă cale pentru a evita colapsul financiar al țării. PPEM consideră că Igor Dodon, dacă ar fi fost prim-ministru, ar fi luat aceeași decizie, pentru că este unica posibilă.

Pentru a evita prăbușirea sistemului financiar, este nevoie de sprijinul FMI, iar una dintre condițiile puse de FMI pentru a ne acorda acest sprijin este tocmai măsura luată de Guvern. PPEM precizează, că dacă Guvernul nu își asuma în 2014 garanțiile bancare, 500 mii de moldoveni și-ar fi pierdut economiile de o viață, iar sistemul bancar și economia în general ar fi intrat cu siguranță în colaps.

Cu toate acestea, PPEM consideră că decizia Guvernului Filip și a majorității parlamentare este una greșită. Înainte de a veni cu aceste legi, este nevoie să depunem toate eforturile ca banii să fie recuperați și întorși către oameni. În acest sens este necesară înființarea unei comisii la nivel înalt care să monitorizeze în mod transparent recuperarea banilor. Comisia trebuie să cuprindă, pe lângă reprezentanții Guvernului, și reprezentanți ai FMI, ai Băncii Mondiale, dar și ai societății civile. PPEM a militat pentru aceste soluții de sporire a transparenței încă din perioada în care subiectul era discutat în comisia parlamentară.

De asemenea, investigația Kroll trebuie continuată și dusă până la capăt. Președintele PPEM, Iurie Leancă, a cerut anterior continuarea acestei investigații, pentru a cunoaște cu exactitate proporțiile furtului, vinovații și mecanismul prin care banii pot fi recuperați. PPEM crede că trebuia să fi existat dezbateri publice care să fi implicat în primul rând conducerea Băncii Naționale a Moldovei, a Ministerului Finanțelor, dar și specialiști, presa și cetățenii de rând. Înainte de adoptarea unor asemenea decizii, moldovenii merită să știe că guvernul a făcut tot ce se putea pentru a limita pagubele. Constatăm, că guvernul Filip și majoritatea parlamentară nu au oferit aceste garanții.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților