„Revenirea la Planul Kozak nu ne surprinde. Diplomația rusă l-a readus direct sau indirect în discuție cu diverse ocazii. Însă, pentru Moldova, fila federalizării, în general, și în special a planului Kozak, a fost întoarsă încă în anul 2003. Orice încercare de revenire la această idee, după cum arată toate sondajele, va stârni o reacție negativă a majorității societății”, se spune într-o declaraţie a PPDA, transmite CURENTUL.
Potrivit documentului, „Planul Kozak ar marca nu doar federalizarea Republicii Moldova, ci și legalizarea prezenței armatei ruse”. PPDA susţine că o mare parte a populației Republicii Moldova pledează pentru un bun parteneriat și cu Federația Rusă, însă nici electoratul de stânga nu şi-ar dori să se atenteze la caracterul unitar și indivizibil al Republicii Moldova.
PPDA crede că această confruntare artificială inutilă, dar și destul de periculoasă, la granița de Est a Uniunii Europene, este regizată de forţele de la putere, având menirea sustragerii atenției populației țării de la problemele reale ale cetățenilor și aprofundarea polarizării societății. „Platforma Demnitate și Adevăr, care și-a demonstrat valențele democratice, nu va participa în această horă geopolitică, în care ar trebui să opteze pentru sprijinirea acestui regim criminal care a discreditat semnificativ vectorul european de dezvoltare a țării în detrimentul candidatului geopolitic indispensabil al acestui regim la prezidențiale”, se mai spune în documentul citat.
În același timp, reprezentanții Platformei DA, „împreună cu alte entități politice și civice, vor lupta cu toate metodele legale, inclusiv proteste, precum și alte mijloace impuse de circumstanțe, pentru unitatea și integritatea teritorială a statului nostru”.
Cristina Pendea